Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Declaram ajustarile de TVA in cazul clientilor cu procedura de faliment inchisa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 21 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: declarare valoare, ajustarile de tva, faliment inchis, facturi, tva, baza de impozitare, cod fiscal

Ajustarile de TVA in cazul clientilor cu falimente inchise pentru care se emit facturi in rosu se cuprind in Declaratia 394?


Ajustarea bazei de impozitare a TVA se efectueaza prin emiterea unei facturi de corectie, conform prevederilor art. 159 alin. (2) din Codul fiscal "In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce, …..".

Astfel, factura trebuie emisa cu toate informatiile reglementate prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, printre care baza de impozitare si TVA, astfel:

"(19) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: ....
  i) baza de impozitare a bunurilor si serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, ….., pretul unitar, exclusiv taxa, ….;…
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila; ….
    j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;".
 
        Valoarea facturii astfel emise  se evidentiaza,  cu semnul minus,  in jurnalul pentru vanzari si se  raporteaza prin decontul de TVA cod 300, cu  semnul minus, la randul 16 denumit "Regularizari taxa colectata.
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Controale TVA 2021

Controale TVA 2021

Vezi detalii          Factura de ajustare nu trebuie transmisa clientului deoarece acesta nu mai exista, fiind radiat de la Registrul comertului. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 159 alin. (2) din Codul fiscal "In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).". In acest context, trebuie retinut faptul ca,  prin factura de corectie, are loc ajustarea bazei de impozitare a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii efectuate initial, ajustare care se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 138 lit. d) din Codul fiscal" Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii: ..d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;".

 La momentul emiterii  facturii de ajustare a bazei de impozitare trebuie sa verificati daca respectivul client figureaza in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. De regula, persoanele declarate in faliment pentru care s-a inchis procedura, au codul de TVA anulat din oficiu de catre organul fiscal conform prevederilor art. 153 alin. (9) de la lit. a) la lit. f) din Codul fiscal si figureaza in Registrul persoanelor impozabile al carui cod de TVA este anulat. Astfel, valoarea facturilor emise nu trebuie raportate prin declaratia informativa cod 394. Prin aceasta declaratie se raporteaza doar tranzactiile efectuate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, aspect reglementat in mod expres prin art. 1 din  O.M.F.P. nr. 3596   din 19 decembrie 2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA


    "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania."


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Declaram ajustarile de TVA in cazul clientilor cu procedura de faliment inchisa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016