Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare produse accizabile. Declaratii si facturare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, bunuri, tva, taxare inversa, declaratia 390

Analizam cazul unei societati comerciale care a efectuat in cursul lunii iunie doua achizitii intracomunitare de produse accizabile astfel:


1. AIC - fact. furnizor emisa cu data de 22.06.2012 in valoare de 7000 euro-curs 4.4655 - val.lei 31258.5,acciza calculata si virata = 1270 lei, marfa s-a receptionat in data de 28.06.2012 la cursul din aceasta zi.

2. AIC - fact. furnizor emisa cu data de 27.06.2012 in suma de 1000 euro, marfa s-a receptionat in data de 03.07.2012 cand s-a calculat si platit acciza in valoare de 778 lei

Avand in vedere faptul ca TVA (taxare inversa) se aplica la valoare furnizor + acciza, vom vedea cum se completeaza declaratia 300 si 390 in cele doua situatii.

Raspuns:
Dupa cum ati precizat si dvs, in baza TVA se inregistreaza si acciza datorata pentru achizitia intracomunitara de produse accizabile, conform art. 137 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Cum plata TVA se efectueaza prin taxare inversa, conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, se necesita respectarea corelatiei intre decontul de TVA 300, randul 5.1, randul 18.1 si total achizitii intracomunitare bunuri impozabile, regasite in declaratia recapitulativa 390.

Opinia noastra deriva din faptul ca actualele instructiuni de completare a decontului de TVA, adoptat prin OpANAF 3665/2011, nu sunt corelate cu instructiunile de completare a declaratiei 390, adoptate prin OpANAF 76/2010.

Practic, suma declarata de dvs, in declaratia 390, va fi diferita de suma declarata de furnizorul bunurilor din celalalt stat membru cu suma aferenta accizei. Nu consideram absolut normal acest fapt, insa aceasta este consecinta aplicarii actualului cadru normativ si va recomandam insistent sa procedati respectand cele de mai sus.

In concluzie, in valoarea achizitiei in declaratia 390, chiar daca nu este veridic, se va declara costul achizitiei intracomunitare inclusiv acciza, iar aceasta trebuie sa fie corelata cu sumele din decontul de TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare produse accizabile. Declaratii si facturare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016