keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustarea TVA. Sume de recuperat si de plata mai vechi de 3 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Apr. 2011
Tags: tva, sume, codul fiscal

PROBLEMA1. Ce se intampla cu sumele nerecuperate de la clienti, care nu mai sunt de gasit si pentru care nu mai exista hotararea judecatoresca de faliment sau insolventa si sunt mai vechi de 3 ani.2. ...


PROBLEMA

1. Ce se intampla cu sumele nerecuperate de la clienti, care nu mai sunt de gasit si pentru care nu mai exista hotararea judecatoresca de faliment sau insolventa si sunt mai vechi de 3 ani.
 2. Si ce se intampla cu sumele de plata catre furnizori in acesi varianta de mai sus.
 3. Cum vor fi cheltuielile si veniturile, deductibile sau nedeductibile?
 4. Dar cu TVA cum se procedeaza?

SOLUTIE

Ca regula generala, in conformitate cu pct. 187 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 , la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau plata sunt prescrise, societatea trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.

Pentru a scadea din evidente datoriile si creantele prescrise, este nevoie de o justificare (nota, memoriu, referat etc.) intocmita de departamentul financiar-contabil, din care sa reiasa situatia acestor sume (natura lor, vechimea, demersuri intreprinse, cauzele neincasarii/neachitarii, starea la zi a clientilor/furnizorilor respectivi) si sa se constate prescrierea lor, cu propunerea de a fi scazute din evidente. Aceasta nota justificativa (memoriu, referat etc.), dupa aprobarea ei de catre administratorul societatii, va sta la baza inregistarii scaderii din contabilitate a creantelor si datoriilor prescrise.
 
La scaderea din evidente a creantelor (clienti neincasati), societatea va inregistra cheltuieli cu pierderile din creante (intreaga suma, inclusiv TVA), nedeductibile la calculul profitului impozabil conform art. 21 alin. 4 lit. o din Codul fiscal. Nu se ajusteaza TVA colectata, avand in vedere ca nu exista hotarare judecatoreasca de faliment, pentru a fi aplicabile prevederile art. 138 lit. d din Codul fiscal .
 
La scaderea din evidenta a datoriilor (furnizori neachitati), societatea va inregistra venituri din prescrierea sumelor (intreaga suma, inclusiv TVA aferenta), conform reglementarilor contabile, care vor face parte din veniturile impozabile, in temeiul art. 19 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 12 paragraf 1 din Normele metodologice de aplicare.

In situatia furnizorilor prescrisi nu sunt implicatii din punct de vedere al TVA, respectiv nu se colecteaza TVA deoarece operatiunea nu este asimilata unei livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru a fi considerata impozabila (art. 126 alin. 1 lit . a, art. 128 si art. 129 din Codul fiscal ) si nici nu se ajusteaza dreptul de deducere exercitat initial deoarece aceasta situatie nu se regaseste in situatiile pentru care legea fiscala prevede obligativitatea ajustarii (art. 148 si art. 149 din Codul fiscal ).

Pe baza Planului de conturi general, inregistrarile contabile sunt:

654 “Pierderi din creante si debitori diversi” = 4118 “Clienti incerti sau in litigiu” (sau 4111 “Clienti”)

401 “Furnizori” = 7588 “Alte venituri din exploatare”.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016