Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Noul model, dar si un nou continut al formularului 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2008

Atentie!Pentru operatiunile intracomunitare realizate incepand cu trimestrul I 2008, utilizati noul model reglementat prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, publicat in M.Of. nr. 294 din 15 ...

Atentie!
Pentru operatiunile intracomunitare realizate incepand cu trimestrul I 2008,  utilizati noul model reglementat prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, publicat in M.Of. nr. 294 din 15 aprilie 2008.

S-a modificat modelul si continutul declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri reglementat initial prin O.M.F.P. nr. 537 din  3 aprilie 2007. Acest formular a fost utilizat pentru prima data in Romania incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fiind completat si depus pentru cele  patru trimestre ale anului fiscal 2007.

Cine are obligatia completarii si depunerii acestei declaratii ?

 Aceasta obligatie o au doar persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 si 1531 din Legea nr. 571/2003 si numai daca  au efectuat astfel de operatiuni aferente perioadei de raportare.

 Deci, in situatia in care prin deconturile de TVA cod 300   sau deconturile cod 301 ati declarat operatiuni intracomunitare, nu uitati sa completati in mod corespunzator si declaratia recapitulativa trimestriala.
 
Termenul de depunere

Trimestrial,  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, numai pentru perioadele in care au avut loc efectiv astfel de operatiuni.

Cum se completeaza ?

Obligatoriu, in format electronic, doar cu ajutorul programului de asistenta elaborat de A.N.A.F.  Programul se descarca  de pe serverul de web al ANAF, la adresa https://anaf.mfinante.ro/wps/portal  ANAF.

Ce fel de operatiuni se declara ?

In urmatoarea ordine impusa prin ordin, se declara:

1) livrari intracomunitare derulate  in cadrul unei relatii contractuale bilaterale, operatiune simbolizata cu litera L;

2) livrari intracomunitare derulate  in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare, operatiune simbolizata cu litera T;

3) achizitii intracomunitare,  operatiuni simbolizate cu litera A. Achizitiile pot fi:
- derulate in cadrul unei relatii contractuale bilaterale;
- derulate in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare;

Daca vreti sa nu primiti notificari din partea fiscului, aveti grija sa respectati intotdeauna corelatia:

1. pentru livrari: (L+T) livrari + livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare din declaratia recapitulativa = livrari intracomunitare din Decontul/deconturile de TVA  sau din din Decontul special/deconturile speciale de TVA aferent/aferente perioadei de declarare

2. pentru achizitii: (A) achizitii + achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare din declaratia recapitulativa = achizitii intracomunitare din Decontul/deconturile de TVA sau din Decontul special/deconturile speciale de TVA, aferent/aferente perioadei de declarare

Alte detalii importante
Declaratia se completeaza in lei.  in subsolul fiecarei pagini se inscrie suma totala a tranzactiilor evidentiate  in pagina respectiva, iar pe ultima pagina a declaratiei se inscrie si totalul general al operatiunilor raportate in paginile anterioare.
     
Operatiunile inscrise la randurile randurile 2, 5 si 15, randuri de regularizari din Decontul de TVA,  se cuprind in declaratia recapitulativa rectificativa aferenta perioadei la care se refera aceste operatiuni.

Modalitatea de depunere
Aveti posibilitatea sa optati pentru depunerea formatului electronic stocat  pe suport electronic,  insotit de formularul pe suport de hartie,  semnat si stampilat, printr-una din urmatoarele trei modalitati:

- la registratura organului fiscal competent;
- la posta, prin scrisoare recomandata;
- prin completare, pe pagina de web a A.N.A.F. 

Doar firmele care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe site-ul M.E.F., portalul ANAF.

Pentru astazi, doar despre declaratia rectificativa!

Nu intrati in panica!
In situatia in care ulterior depunerii initiale constatati erori de completare a declaratiei initiale, aveti posibilitatea sa completati si sa depuneti o declaratie recapitulativa. 

Prin  declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

Daca ati constatat erori in  mai multe perioade, completati si depuneti o declaratie recapitulativa pentru fiecare trimestru.

Alte situatii de utilizare a declaratiei rectificative:
- reducerea de catre vanzator  a bazei de impozitare, din diverse motive ; 

- acordarea reducerilor de pret  de catre  furnizor. in situatia in care astfel de reduceri se acorda  intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate livrarile de bunuri, operatiunea se declara in declaratia recapitulativa intocmita pentru trimestrul in care au fost acordate efectiv reducerile de pret.

Declaratia se completeaza chiar daca  in trimestrul respectiv valoarea reducerilor este mult mai mare decat  totalul livrarilor/achizitiilor de bunuri realizate efectiv in acel trimestru. Deci, sunt normale situatiile in care se raporteaza si sume negative. 

Declaratia rectificativa se completeaza si se depune fie din proprie initiativa a platitorilor de TVA, fie ca urmare a notificarii organului fiscal la care s-a depus declaratia recapitulativa initiala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Noul model, dar si un nou continut al formularului 390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016