Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

TVA - Noul model, dar si un nou continut al formularului 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2008

Atentie!Pentru operatiunile intracomunitare realizate incepand cu trimestrul I 2008, utilizati noul model reglementat prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, publicat in M.Of. nr. 294 din 15 ...

Atentie!
Pentru operatiunile intracomunitare realizate incepand cu trimestrul I 2008,  utilizati noul model reglementat prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, publicat in M.Of. nr. 294 din 15 aprilie 2008.

S-a modificat modelul si continutul declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri reglementat initial prin O.M.F.P. nr. 537 din  3 aprilie 2007. Acest formular a fost utilizat pentru prima data in Romania incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fiind completat si depus pentru cele  patru trimestre ale anului fiscal 2007.

Cine are obligatia completarii si depunerii acestei declaratii ?

 Aceasta obligatie o au doar persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 si 1531 din Legea nr. 571/2003 si numai daca  au efectuat astfel de operatiuni aferente perioadei de raportare.

 Deci, in situatia in care prin deconturile de TVA cod 300   sau deconturile cod 301 ati declarat operatiuni intracomunitare, nu uitati sa completati in mod corespunzator si declaratia recapitulativa trimestriala.
 
Termenul de depunere

Trimestrial,  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, numai pentru perioadele in care au avut loc efectiv astfel de operatiuni.

Cum se completeaza ?

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Obligatoriu, in format electronic, doar cu ajutorul programului de asistenta elaborat de A.N.A.F.  Programul se descarca  de pe serverul de web al ANAF, la adresa http://anaf.mfinante.ro/wps/portal  ANAF.

Ce fel de operatiuni se declara ?

In urmatoarea ordine impusa prin ordin, se declara:

1) livrari intracomunitare derulate  in cadrul unei relatii contractuale bilaterale, operatiune simbolizata cu litera L;

2) livrari intracomunitare derulate  in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare, operatiune simbolizata cu litera T;

3) achizitii intracomunitare,  operatiuni simbolizate cu litera A. Achizitiile pot fi:
- derulate in cadrul unei relatii contractuale bilaterale;
- derulate in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare;

Daca vreti sa nu primiti notificari din partea fiscului, aveti grija sa respectati intotdeauna corelatia:

1. pentru livrari: (L+T) livrari + livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare din declaratia recapitulativa = livrari intracomunitare din Decontul/deconturile de TVA  sau din din Decontul special/deconturile speciale de TVA aferent/aferente perioadei de declarare

2. pentru achizitii: (A) achizitii + achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare din declaratia recapitulativa = achizitii intracomunitare din Decontul/deconturile de TVA sau din Decontul special/deconturile speciale de TVA, aferent/aferente perioadei de declarare

Alte detalii importante
Declaratia se completeaza in lei.  in subsolul fiecarei pagini se inscrie suma totala a tranzactiilor evidentiate  in pagina respectiva, iar pe ultima pagina a declaratiei se inscrie si totalul general al operatiunilor raportate in paginile anterioare.
     
Operatiunile inscrise la randurile randurile 2, 5 si 15, randuri de regularizari din Decontul de TVA,  se cuprind in declaratia recapitulativa rectificativa aferenta perioadei la care se refera aceste operatiuni.

Modalitatea de depunere
Aveti posibilitatea sa optati pentru depunerea formatului electronic stocat  pe suport electronic,  insotit de formularul pe suport de hartie,  semnat si stampilat, printr-una din urmatoarele trei modalitati:

- la registratura organului fiscal competent;
- la posta, prin scrisoare recomandata;
- prin completare, pe pagina de web a A.N.A.F. 

Doar firmele care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe site-ul M.E.F., portalul ANAF.

Pentru astazi, doar despre declaratia rectificativa!

Nu intrati in panica!
In situatia in care ulterior depunerii initiale constatati erori de completare a declaratiei initiale, aveti posibilitatea sa completati si sa depuneti o declaratie recapitulativa. 

Prin  declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

Daca ati constatat erori in  mai multe perioade, completati si depuneti o declaratie recapitulativa pentru fiecare trimestru.

Alte situatii de utilizare a declaratiei rectificative:
- reducerea de catre vanzator  a bazei de impozitare, din diverse motive ; 

- acordarea reducerilor de pret  de catre  furnizor. in situatia in care astfel de reduceri se acorda  intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate livrarile de bunuri, operatiunea se declara in declaratia recapitulativa intocmita pentru trimestrul in care au fost acordate efectiv reducerile de pret.

Declaratia se completeaza chiar daca  in trimestrul respectiv valoarea reducerilor este mult mai mare decat  totalul livrarilor/achizitiilor de bunuri realizate efectiv in acel trimestru. Deci, sunt normale situatiile in care se raporteaza si sume negative. 

Declaratia rectificativa se completeaza si se depune fie din proprie initiativa a platitorilor de TVA, fie ca urmare a notificarii organului fiscal la care s-a depus declaratia recapitulativa initiala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "TVA - Noul model, dar si un nou continut al formularului 390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 3 comentarii

2011-07-16 06:17:58

??>>??NN! ???u??? 3/4 N???, ???,?u?? ???u? 1/4 ?uN? 3/4 ??? 3/4 ?,? 1/2 ???,???,??N???>>???, ??? 3/4 ?>>N?u N? 3/4 N???, N?>>NN NNNN??? 3/4 ?u N?u??N ???,???u? 3/4 ?,??? 1/2 ??N?,?>>NNN ? 1/4 ???>>???>>?uN????N N?u??N ??? 3/4 N? 1/2 ? 3/4 NN? 3/4 N?,???? N? 1/4 ? 3/4 NN?uNN ???uN???>>??N? 1/2 ? 3/4

2008-04-18 17:36:41

scuze....din viteza ...in loc de "se fac prin intocmirea unei declaratii INITIALE - FARA A BIFA RECTIFICATIVA " "se fac prin intocmirea unei declaratii INITIALE - CU BIFA DE RECTIFICATIVA " in cazul rectificarilor survenite dupa date depunerii urmatorului decont

2008-04-18 17:32:45

Ar trebui recomandat celor care intocmesc D390 sa foloseasca ultima versiune de program pentru ca la folosirea programelor versiuni anterioare genereaza pe discheta pentru unitatea fiscala numai inregistrari acolo unde cifra este diferita de 0 (zero), de ex. am achizitie de 1000 u.m. imi genereaza in fisierul pentru finante numai Achizitie cu suma 1000, fara sa completeze cu 0 (zero) la Livrari si Triunghiulare, ceea ce....il face pe fisc sa transmita notificare pentru intocmire eronata. Totusi, nu este totul pierdut daca am lucrat in versiuni anterioare, pentru ca se poate proceda astfel: 1. se deschide fisierul de transmis la finante in modul editare 2. se copiaza linia cu date (ex: achizitie cu 1000) 3. se da enter si ma pozitionez pe pozitia ur5matoare 4. completez in loc de "A"- care inseamna achizitie cu "L" care inseamna livrare, iar in loc de 1.000 trec cifra 0 5. procedura de mai sus inca o data numai ca in loc de "L" trec "T" de la triunghilara si cifra 0 in loc de 1000 6. inchid cu salvare si discheta e buna SAU - VARIANTA MAI ELEGANTA: Descarc / aduc de undeva ultima versiune de program instalez peste ce am lucrat, salvez pentru fisc si iarasi situatia e OK. SI AR MAI FI CEVA Pentru ca am vazut ca s-a discutat de rectificative, dar nu in amanunt, va spun eu: RECTIFICARILE care se fac pana la urmatorul termen de raportare a decontului de TVA se fac prin intocmirea unei declaratii INITIALE - FARA A BIFA RECTIFICATIVA RECTIFICARILE care se fac DUPA urmatorul termen de raportare a decontului de TVA se fac prin intocmirea unei declaratii INITIALE - FARA A BIFA RECTIFICATIVA Ex: trim. 1 2008 am raportat pe achizitii suma de 5.000 u.m. in data de 24.04.2008 daca RECTIFIC pana in data de 25.05.2008, o voi face pe o declaratie INITIALA daca RECTIFIC DUPA data de 25.05.2008, o voi face pe o declaratie pe care voi bifa RECTIFICATIVA. CORELATII DECONT D390: rd. 4 D300 = rd. 4.1 D300 = rd. 14 D300 = rd 14.1 D300 = pentru lunile ce compun trimestrul (ex: ian-feb-mar) = SUMA DECLARATA IN D 390 la ubrica ACHIZITII (atentie la rotunjiri si diferente de curs valutar) ATENTIE: NU SE DECLARA IN D390 PRESTARILE DE SERVICII EXTERNE (ex. leasing extern, care in D300 se regaseste la rd. 6 si rd. 16 pe perioada derularii contractului si la rd. 4, 4.1, 14., 14.1 la factura de la ultima rata - cu valoare reziduala deoarece abia atunci e transfer de bun, cand constituie achizitie si nu mai e prestare de servicii) BAFTA...

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016