Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Registru ANAF: Data de incepere a aplicarii regimului normal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2022
Registru ANAF: Data de incepere a aplicarii regimului normal TVA
Tags: inregistrare in scopuri de tva , registru anaf 

O societate comerciala neplatitoare de tva depaseste la data de 30 august 2022, plafonul de cifra de afaceri de 300.000 lei. Pana pe data de 10 septembrie 2022 depune declaratia de inregistrare in scopuri de tva ca urmare a depasirii plafonului de cifra de afaceri.

Societatea primeste de la ANAF certificat de inregistrare in scopuri de tva cu data de 1 octombrie 2022. Societatea are obligatia de a colecta tva pentru luna septembrie 2022, intrucat a depasit cifra de afaceri la august?

 

 Tip societate: S.R.L.

 Numar de angajati: 1-9 angajati

 Platitoare TVA: Da

 Cod CAEN: 4791


Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

 

Pentru operatiunile care ar fi taxabile, daca nu ar aplica regimul special de scutire conform prevederilor art. 310 din Codul fiscal, operatiuni constand in livrari de bunuri si/sau prestari de servicii care au locul in Romania, efectuate in luna septembrie 2022, societatea din Romania nu trebuie sa colecteze TVA deoarece inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) s-a efectuat incepand cu data de 1 octombrie 2022. Acest aspect este reglementat prin art. 310 alin. (6) paragraful 3
"(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316."
 


Pentru a va asigura ca data de 1 octombrie 2022 este data corect preluata din Decizia de inregistrare in scopuri de TVA, este recomandabil sa verificati informatia consultand online Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal accesand link https://www.anaf.ro/RegistruTVA/ organizat conform prevederilor art. 316 alin. (15) din Codul fiscal "A.N.A.F. organizeaza Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 si Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata. Registrele sunt publice si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. " Astfel, data corecta de la care persoana impozabila din Romania dobandeste calitatea de persoana impozabila inreigstrata in regim normal in scopuri de TVA este cea inscrisa in acest registru de evidenta a persoanelor impozabile d.p.d.v. al TVA.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Registru ANAF: Data de incepere a aplicarii regimului normal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016