Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu
la 08 Nov. 2013 Exclusiv
Persoanele fizice autorizate sunt obligate, potrivit prevederilor art. 48 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla.
Aceste aspecte sunt reglementate prin Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1040/2004.Contribuabilii au obligatia de a tine Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/a). Acestea se numeroteaza, se snuruiesc si se parafeaza inainte de depunerea lor la organele fiscale pentru inregistrare.
In cazul contribuabililor platitori de taxa pe valoarea adaugata, evidenta taxei pe valoarea adaugata colectate se tine cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari. Evidenta taxei pe valoarea adaugata deductibile se tine cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari.
Jurnalul pentru vanzari se completeaza pe baza documentelor privind prestarile de servicii si vanzarile de valori materiale. Jurnalul pentru cumparari se completeaza pe baza documentelor privind achizitiile de valori materiale si prestarile de servicii.
Acestea nu sunt formulare tipizate, fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.
Modelele orientative ale acestor jurnale se regasesc in anexele nr. 1-2 la Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor nr. 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, in Registrul de incasari si plati inregistrarile se fac exclusiv TVA. In cazul acestora, veniturile, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, se preiau pentru determinarea impozitului din coloanele corespunzatoare ale Jurnalului pentru vanzari.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023

Cartea Verde a TVA

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile

Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Organizarea evidentei pentru PFA platitoare de TVA":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Totul despre regimul special aplicat de o agentie de turismNoutati privind evidenta fiscala a TVAEmitere facturi de catre un tert agreat. Obligatiile tertuluiRegimul facturilor fiscale in 2013. Care sunt conditiile de emitere a facturilor?Documentar fiscal: Aspecte esentiale privind emiterea facturilor fiscaleUltimele articole
Societate platitoare de TVA: Completarea Declaratiei 300Facturile fiscale 2013: TVA la incasare, operatiuni intracomunitare, conditii stocare facturiStudiu de caz: Emiterea facturilor si regimul TVA in cazul unei agentii de turismReglementari noi si vechi cu iz de TVA privind aparatele de marcat electronice fiscaleTVA in cazul PFI impozitate pe norma de venit
Mai multe articole despre jurnal pentru vanzari
Articole similare
Care e evidenta contabila la o intreprindere individuala cu activitate de comertPFA-uri care depasesc plafonul de 300.000 de lei pe an. Sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA?Intreprindere individuala. Deductibilitate contributii socialeInregistrare TVA respinsa la rambursare. VIDEOInregistrare TVA respinsa la rambursareUltimele articole
Finantare nerambursabila. Tratament fiscal si contabilSchimbari la emiterea, transmiterea sau arhivarea documentelor contabile justificative din 2016Bon fiscal deductibil 50% pentru PFA. Cum se inregistreaza?Intreprindere individuala si achizitii de bunuri second-hand. Care va fi tratamentul TVA?In ce caz utilizeaza PFA fisa de operatiuni diverse?
Mai multe articole despre registrul de incasari si plati

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"