keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Emitere facturi de catre un tert agreat. Obligatiile tertului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: tva, emitere facturi, legea 227/2015, decont de tva

In cazul in care se agreeaza printr-un contract cu un tert ca va emite factura in numele unei alte societati, in conformitate cu Codul Fiscal, art 319 (19), si s-a transmis notificarea catre ANAF, conform Legii 227/2015, informand ANAF-ul ca un tert va emite facturi in numele respectivei societati, este obligatia tertului sa emita factura comunicandu-ne o serie si o plaja de numere (ale tertului) pe care le va utiliza in acest scop, si pe care ulterior societatea le va declara in declaratiile legat de TVA?

Care sunt obligatiile tertului in acest caz, legate de emiterea facturilor, de seria si plaja de numere utilizata, etc?
 

Raspunsul specialistului


Obligatiile emitentului de facturi (tertului) nu sunt reglementate in mod expres prin Codul fiscal. In acest caz, obligatiile emitentului trebuie sa fie inscrise intr-o clauza distincta in contractul de prestari servicii incheiat intre:
- beneficiarul care are calitatea de furnizor de bunuri si/sau prestator de servicii;
- prestatorul de servicii.
 
Astfel, beneficiarul serviciului de emitere a facturilor poate impune prestatorului (tertului), fie prin acordul prealabil incheiat conform cerintei de la pct. 96 alin. (1) lit. a) din normele de aplicare ale art. 319 alin. (19), fie suplimentar prin contract incheiat ulterior acordului, obligatii cu privire la: 
- respectarea termenului de emitere al facturii;
- respectarea antetului stabilit de beneficiar, cu datele informative necesare identificarii persoanei impozabile care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii in sfera de aplicare a TVA;
- seria si plaja de facturi emise pentru fiecare tip de operatiune (livrare de bun sau prestare de servicii), inclusiv pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul evenimentelor posibile reglementate prin art. 287 din Codul fiscal cu privire la ajustarea bazei de impozitare a TVA: 
- reducerile comerciale acordate ulterior livrarii/prestarii;
- ajustarea negativa sau pozitiva a bazei de impozitare a TVA. 
- seria si plaja de autofacturi, daca este cazul;
- moneda in care facturile urmeaza a fi  emise;
- inscrierea informatiilor impuse prin art. 319 alin. (20) si art. art. 319 alin. (21) din Codul fiscal, in functie de sistemul de emitere al facturilor (in sistem normal sau in sistem simplificat);
- orice alte detalii sau cerinte, de exemplu, inscrierea in  factura emisa, in subsolul paginii, o mentiune  din care sa rezulte ca factura a fost emisa de catre Y in numele si in contul furnizorului/prestatorului X, eventual numarul notificarii depuse de catre beneficiar la organul fiscal competent conform cerintelor de la pct. 96 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 319 alin. (20);
- daca este cazul, intocmirea jurnalului pentru vanzari sau a unui centralizator, corespunzator facturilor emise in fiecare perioada fiscala de raportare, etc.

Centralizatorul intocmit de catre prestator poate fi transformat  de catre beneficiar intr-un jurnal pentru vanzari necesar completarii decontului de TVA cod 300 si a declaratiei informative cod 394.
 
Practic, atat beneficiarul, cat si prestatorul de servicii trebuie sa respecte cerintele de la pct. 96 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 319 alin. (19):
" a) furnizorul/prestatorul sa notifice prin scrisoare recomandata organului fiscal competent faptul ca emiterea de facturi va fi realizata de un tert, cu cel putin o luna calendaristica inainte de a initia aceasta procedura, si sa anexeze la scrisoare numele, adresa si, dupa caz, codul de inregistrare in scopuri de TVA ale tertului;
b) factura sa fie emisa de catre tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
c) factura sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) sau, dupa caz, la art. 319 alin. (21) din Codul fiscal;
d) facturile sa fie puse la dispozitia organelor fiscale competente fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru. "
 
De retinut este faptul ca, in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA, raspunderea intocmirii corecte a facturilor revine persoanei impozabile care a efectuat livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, fara ca prestatorul sa raspunda solidar cu furnizorul/prestatorul pentru deficientele constatate. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016