Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare :Ce impozit se plateste pentru o persoana fizica autorizata din Austria pentru servicii de consultanta oferite unei persoane juridice din Romania. Locul consultantei este in ...
Intrebare :Ce impozit se plateste pentru o persoana fizica autorizata din Austria pentru servicii de consultanta oferite unei persoane juridice din Romania. Locul consultantei este in Romania.
Raspuns:
Pentru serviciile de consultanta oferite de persoana fizica nerezidenta, persoana juridica romana datoreaza impozit pe veniturile persoanelor nerezidente, prin retinere la sursa, cu aplicarea cotei de impozit de 16% la suma bruta, conform art. 115 alin. 1 lit. i), art. 116 alin. 2 lit. c) si alin. 5 din Codul fiscal. Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
Daca persoana fizica austriaca prezinta certificatul sau de rezidenta fiscala, eliberat de autoritatile fiscale competente din Austria, atunci nu se mai datoreaza impozit, in temeiul art. 22 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Austria, ratificata prin Legea nr. 333/2005.
In situatia in care furnizarea serviciilor de consultanta presupune existenta unui sediu permanent in Romania, de exemplu un birou aflat la dispozitia persoanei straine pentru o perioada mai lunga de timp (pentru diverse situatii va rugam sa cercetati definitia sediului permanent de la art. 8 din Codul fiscal si exemplele concrete din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol), atunci persoana fizica straina este obligata sa se inregistreze la organele fiscale teritoriale din Romania si sa plateasca impozit pe venit din activitati independente, conform art. 87 din Codul fiscal si pct. 190 din Normele metodologice, caz in care nu se mai datoreaza impozit pe veniturile persoanelor nerezidente (pentru verificarea acestei ipoteze, solicitati acestei persoane dovada inregistrarii la fiscul roman si numarul de identificare fiscala).
In plus, conform art. 133 alin. 2 lit. g) pct. 5 din Codul fiscal, persoana juridica romana beneficiara a serviciilor de consultanta datoreaza TVA aferenta, achitata prin taxare inversa, daca beneficiarul este persoana inregistrata ca platitoare de TVA, potrivit dispozitiilor art. 150 alin. 1 lit. b) si art. 157 alin. 2 din Codul fiscal.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"