Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In facturile descarcate din SPV intalnimin in cateva cazuri: Suma de rotunjire 0,01 sau - 0,01. Cum se contabilizeaza aceste sume? Multumesc.
Facturi descarcate din SPV ?i contabilizarea sumelor rotunjite – raspunsul specialistului:
Sumele de rotunjire in facturi sunt adesea intalnite si se refera la ajustarile mici ale totalului facturii. Aceste sume de rotunjire pot fi in plus, dar si in minus.
Suma de rotunjire va afecta, de obicei, conturile de venituri sau cheltuieli si contul de casa sau bancar. In functie de natura tranzactiei (vanzare sau achizitie), rotunjirea va fi inregistrata ca o mica scadere sau crestere a veniturilor sau cheltuielilor.
Pentru rotunjirea pozitiva ( 0,01 lei): Daca suma facturii este rotunjita in sus, suma de 0,01 lei poate fi inregistrata ca o cheltuiala suplimentara. De exemplu, se poate folosi un cont de cheltuieli diverse (6588) pentru a reflecta aceasta mica pierdere.
Pentru rotunjirea negativa (-0,01 lei): Daca suma facturii este rotunjita in jos, suma de -0,01 lei poate fi inregistrata ca un venit suplimentar, care se poate inregistra intr-un cont de venituri diverse (7588).
Aceasta este o abordare generala, fiecare situatie poate avea particularitati care necesita ajustari ale modului de inregistrare a acestor sume de rotunjire, potrivit politicilor contabile.
Prin urmare, chiar daca sumele de rotunjire sunt nesemnificative ca valoare, inregistrarea lor corecta este importanta pentru a mentine exactitatea contabilitatii. Indiferent de valoarea mica a sumelor de rotunjire, acestea trebuie inregistrate pentru exactitatea bilanturilor si a altor rapoarte financiare.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Unele software-uri de contabilitate permit setarea automata a tratamentului sumelor de rotunjire, ceea ce simplifica procesul si reduce efortul manual de inregistrare a acestor sume.
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prestari servicii catre o institutie publica. Obligatii privind e-FacturaUtilizare SPV: Cum trebuie procedat atunci cand aceeasi factura a fost trimisa de doua ori in sistemRO e-Factura: Cum pot firmele sa renunte la inscrierea in sistem?Emiterea facturilor electronice catre clienti. Facturi create de programul de facturareBaza legala 2013 pentru facturarea electronicaUltimele articole
Facturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?E-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati primit de doua ori aceeasi factura in SPVe-Factura: Ghid Complet pentru 2024Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"