Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Suntem un operator regional de servicii publice de alimentare cu apa. Peste 90% din contractele de achizitie produse/servicii/lucrari sunt incheiate conf. Legii 99/2016, noi avand calitatea de autoritate contractanta.
Am solicitat respectivilor furnizori sa transmita tot pe SPV facturi de storno, dar acestia refuza, sau dureaza foarte mult timp pana incarca facturile de storno, uneori dupa inchiderea lunii din punct de vedere contabil. Fiecare ID este considerat de ANAF ca fiind o achizitie distincta ?
Ce se intampla in cazul in care furnizorii nu incarca facturile storno pe SPV? Cum trebuie sa procedam in astfel de situatii?
• Tip societate: S.A.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manual de politici contabile - Stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (9) si alin (10) din OUG 120/2021,
- In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.
-Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
Potrivit prevederilor din Procedura din 2021, privind primirea si descarcarea facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, la art. 3 se precizeaza ca:
Verificarea facturii electronice are drept scop respectarea structurii acesteia, a autenticitatii originii privind identitatea emitentului, precum si a integritatii continutului dupa transmiterea fisierului corespunzator facturii electronice, fara a include verificarea realitatii tranzactiilor dintre emitentul si destinatarul facturii electronice.
Dupa transmiterea facturii electronice, sistemul RO eFactura efectueaza urmatoarele operatiuni, in mod automat, asupra fisierului in format XML, dupa cum urmeaza:
- a) verificari si validari privind structura si sintaxa;
Dupa efectuarea acestor operatiuni se genereaza un mesaj automat de raspuns.
De asemenea, in procedura la art. 6 se fac aceleasi precizari ca si in ordonanta, respectiv:
Factura electronica comunicata destinatarului nu se poate returna in sistemul RO e-Factura.
Corectia facturii electronice comunicate destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem RO e-Factura.
Potrivit prevederilor art. 7 pentru fisierele nedescarcate prevazute la art. 3 alin. (3) si (4), precum si pentru mesaje transmise de catre destinatar si nedescarcate de catre emitent, se transmit notificari in ziua urmatoare publicarii fisierelor nedescarcate, in mod automat.
Notificarile sunt transmise la adresele de posta electronica completate in SPV de catre reprezentantii emitentului, daca a fost exprimata optiunea in acest sens.
Mesajele de eroare sunt disponibile pentru descarcare 60 de zile de la momentul publicarii in sistem, iar ulterior vor fi arhivate electronic in conformitate cu prevederile legale in vigoare si eliberate la cerere.
Ca recomandare, faceti instiintarea prin sectiunea Factura electronica disponibila in Spatiul privat virtual din cadrul portalului ANAF sau prin sistemul national de raportare Forexebug emitentul facturii electronice si inregistrati aceste facturi in corelatie cu contul 473 "Decontari din operatiuni in curs de clarificare", pana la primirea facturii de stornare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
SPV, singura modalitate de transmitere la ANAF a cererilor, inscrisurilor, documentelor de catre persoane juridice, asocieri, PFA, II, IFUtilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridiceANAF indruma contribuabilii sa utilizeze SPV pentru depunere Declaratiei Unice si obtinerea certificatelor de atestare fiscalaANAF: Doua milioane de contribuabili folosesc deja SPV. Care sunt avantajele serviciului electronic?Articole similare
Avantajele facturii electronice ar putea duce la eliminarea facturilor din hartieFactura electronica RO e-Factura: administrarea, functionarea si implementarea sistemului in 2021Totul despre factura. Factura electronica sau pe hartieDocumente in format electronic. Ce tratament fiscal se aplica?E-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemUltimele articole
E-Factura. Cum trebuie sa procedeze contribuabilii cand facturile NU sunt vizibile in SPVFacturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?E-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati primit de doua ori aceeasi factura in SPVe-Factura: Ghid Complet pentru 2024Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?Articole similare
Facturi neincasate. Ajustarea negativa a bazei de impozitare TVA. Client in faliment, situatii posibileE-Factura: Care este modalitatea prin care poate fi corectata o factura incarcata in SPVAjustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalStornare facturi. Ce este stornarea, cum se poate efectua si studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"