Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate neinregistrata in scop de TVA. Achizitie intracomunitara de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, codul fiscal

O firma neplatitoare de tva face o achizitie de materiale, din Anglia, materialele fiind livrate prin curier. Ce documente trebuie sa prezinte in caz de control? Dar daca societatea aduce materialele cu masina companiei? La aceste intrebari raspunde specialistul nostru in continuare.

Raspunsul specialistului


Conform  art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
 
(..)
 
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice.
 
Prin urmare, societatea care nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, poate achzitiona bunuri din UE, fara sa aiba obligatia de a se inregistra in scop special de TVA daca nu depaseste plafonul de 10.000 euro, echivalentul in lei a sumei de 34.000 lei. Factura va contine si TVA din tara UE respectiva.
 
Daca plafonul de 34.000 lei este depasit, societatea din Romania se va inregistra in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, inainte de efectuarea achzitiilor de bunuri intracomunitare.
 
Asadar, pentru achzitia de bunuri din UE, societatea va avea urmatoarele obligatii fiscale, dupa ce plafonul privind achiziile intracomunitare (34.000 de lei) a fost depasit:
 
1) sa taxeze bunurile primite in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la furnizorul din UE asupra sumei in valuta inscrisa de catre furnizor in factura emisa;
 
2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 19% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorul din UE;
 
3) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA;
 
4) sa raporteze achizititia prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", utilizand numarul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal conform art. 317 din Codul fiscal, valabil pentru operatiuni intracomunitare Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorul din UE. Tot pana la acest termen se va face si plata TVA la bugetul de stat.
 
5) sa raporteze operatiunea prin declaratia cod 390, pe baza codului valid de TVA (verificabil VIES) cu cod A pentru achizitia de bunuri si sa depuna declaratia pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorul din UE.
 
De regula vanzatorul este responsabil pentru justificarea scutirii de TVA, cu privire la dovada transportului.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate neinregistrata in scop de TVA. Achizitie intracomunitara de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016