Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cerinte pentru emiterea unui duplicat factura, la cererea cumparatorului. In ce conditii putem deduce TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: duplicat factura, achizitie, impozit, decont, tva, deducere, factura

In cazul de mai jos, stabilim ce reprezinta factura noua emisa de catre furnizor in cazul pierderii, sustragerii sau deteriorarii originalului facturii cf. art. 146 din Codul Fiscal: "....., duplicatul poate fi o factura noua emisa de furnizor/prestator, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura intiala ..............".


Factura noua consta in reemiterea facturii initiale sub acelasi numar sau in emiterea unei noi facturi cu un alt numar fiscal?

Descarcarea unei facturi duplicat de pe site da dreptul deducerii TVA-ului?



Prin art. 146 din Codul fiscal se reglementeaza cerintele care trebuie indeplinite de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru exercitarea dreptului de deducere.  Pentru a obtine acest document, nu este suficienta descarcarea de pe site a facturii initiale.  
Pentru a  reprezenta document necesar exercitarii dreptului de deducere a TVA, pe factura pusa la dispozitie la solicitarea cumparatorului,  furnizorul  trebuie sa inscrie  mentiunea " duplicat - inlocuieste factura initiala". Factura respectiva poate fi:

    factura noua emisa de furnizor pe suport hartie, cu alt numar si alta data decat factura emisa initial, aceste informatii fiind cele din data emiterii duplicatului, de exemplu 1.04.2015 pentru o factura din 20.01.2015. Pe aceasta factura se  inscriu toate informatiile din factura initiala, dar cu  mentiunea ca documentul astfel emis este duplicat si inlocuieste factura emisa initial, numarul …BCB 93283 din data de …...20.01.2015.

    o fotocopie a facturii initiale pe care se inscrie, in original, mentiunea "duplicat – inlocuieste factura emisa initial, numarul …. din data de …...". In acest caz, pentru credibilitate,  este recomandabil ca mentiunea respectiva sa fie confirmata de furnizor/prestator prin semnatura si stampila.

 
        Aceste alternative de emitere a duplicatului sunt  reglementate in mod expres la pct. 46 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 146 din Codul fiscal  cu ultima modificare efectuata prin H.G. nr. 77 din  5 februarie 2014 "Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal si cu dovada platii in cazul achizitiilor …  .

In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al facturii, beneficiarul va solicita emitentului un duplicat al facturii, pe care se va mentiona ca inlocuieste factura initiala. In cazul facturilor emise pe suport hartie, duplicatul poate fi o factura noua emisa de furnizor/prestator, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala sau o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila furnizorului/prestatorului si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala. …..".
 
Aceleasi prevederi se regasesc si la pct.  47 din O.M.F.P. nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile, sectiunea E "Reconstituirea documentelor financiar-contabile pierdute, sustrase sau distruse "In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al facturii, emitentul trebuie sa emita un duplicat al facturii pierdute, sustrase sau distruse.

    Duplicatul poate fi:
    - o factura noua, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala; sau
    - o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila societatii si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cerinte pentru emiterea unui duplicat factura, la cererea cumparatorului. In ce conditii putem deduce TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016