Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Importul de bunuri si deducerea TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iul. 2011
Tags: deducere tva, codul fiscal, import, scutiri speciale

Cum se poate actiona legal, in ceea ce priveste inregistrarea unui import temporar extracomunitar pentru care s-a platit TVA pana la data la care se va face importul definitiv? In concret, ar actiona ...


Cum se poate actiona legal, in ceea ce priveste inregistrarea unui import temporar extracomunitar pentru care s-a platit TVA pana la data la care se va face importul definitiv? In concret, ar actiona o astfel de societate corect daca ar inregistra suma folosind contul 4428, urmand sa deduca suma, la data finalizarii regimului, in baza declaratiilor vamale si prin decontul de TVA?

Deoarece nu a avut loc un import de bunuri definitiv pentru ca suma sa fie inscrisa intr-o declaratie vamala de import, societatea procedeaza corect prin incadrarea bunurilor la un import temporar. In ceea ce priveste inscrierea in declaratia vamala de import, trebuie mentionat ca acest document justifica exercitarea dreptului de deducere a TVA.

Astfel, existenta acestui document este o conditie de exercitare a dreptului de deducere in baza prevederilor art. 146  "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. 1 lit. c) "pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau".

In acelasi timp, nu trebuie uitat ca operatiunile de admitere temporara sunt scutite de plata TVA in baza prevederilor art. 144 din Codul fiscal denumit "Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri" alin. 1.

Suma poate sa reprezinta si o garantie achitata organului vamal, motiv pentru care nu este recomandabila inregistrarea acesteia in debitul contului 4428 in corespondenta cu creditul contului 5121, ci in debitul contului 267 "Creante imobilizate" cu analitic distinct "vama".

Odata cu definitivarea importului, suma din debitul contului 267 se inchide prin debitul contului 4426 (4426 = 267). Din acest moment, suma TVA dedusa in baza declaratiei vamale de import se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Importul de bunuri si deducerea TVA":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016