Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de bunuri efectuate de o companie neinregistrata in ROI

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2222/2006, registrul operatorilor intracomunitari, companie neinregistrata roi

Analizam, prin cele ce urmeaza, situatia unei societati care, in perioada octombrie 2010 - martie 2011 a efectuat achizitii intracomunitare fara a fi inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Inregistrarea s-a facut abia in 04.03.2011. Societatea din UE a emis in acea perioada mai multe facturi fara TVA. In urma controlului fiscal din statul strain, s-a constatat ca societatea din Romania avea un cod de TVA inactiv pentru perioada respectiva. Societatea straina este obligata sa factureze TVA-ul aferent acelor facturi. Vom stabili, in continuare, daca societatea romana poate deduce TVA-ul respectiv si ce tratament va fi aplicat.

Raspuns:

In opinia noastra facturarea cu TVA a livrarilor intracomunitare de catre compania din Italia este incorecta intrucat aceasta ar genera dubla impozitare a operatiunii respective. Chiar in cazul in care societatea din Romania nu era inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, iar compania din Italia ar fi emis facturile cu TVA din Italia, ulterior inregistrarii in ROI, compania din Romania tot ar fi avut dreptul de a solicita refacerea facturilor din Italia in regim de scutire (adica fara TVA), iar compania din Italia ar fi putut aplica scutirea de TVA atata vreme cat detinea in posesie si restul documentelor solicitate de lege pentru justificarea scutirii de TVA. Compania din Romania actiona in calitate de persoana impozabila la data achizitiei si era inregistrata in scopuri de TVA in Romania chiar daca nu aparea in ROI.

Daca luam spre exemplu acelasi caz dar in sens invers, potrivit prevederilor OMFP 2222/2006 din Romania, in cazul in care compania din Romania ar fi fost furnizorul, aceasta putea justifica scutirea de TVA chiar si dupa expirarea termenului de 90 zile in care se precizeaza ca trebuie puse la dispozitie documentele necesare justificarii scutirii de TVA. Cu alte cuvine, furnizorul din Romania ar fi emis factura cu TVA in masura in care nu obtinea in timp util toate informatiile si documentele necesare justificarii scutirii de TVA, iar ulterior obtinerii acestora putea regulariza situatia prin stornarea TVA-ului colectat.

In acest sens, potrivit legislatiei TVA, operatiunea este impozabila in Romania. Solutia propusa de compania din Italia ar conduce la dubla impozitare a acestei tranzactii intrucat aceasta a fost deja impozitata in Romania prin aplicarea procedeului de taxare inversa, iar taxarea ei si in Italia ar genera colectarea taxei de doua ori. In opinia noastra aceasta situati ar trebui reanalizata de catre compania din Italia intrucat aceleasi prevederi legale aplicabile in Romania ar trebui sa existe si in Italia.

In masura in care compania din Italia ar aplica TVA pentru aceasta operatiune, nu consideram ca societatea din Romania ar putea beneficia de rambursarea TVA potrivit art. 147^2 din Codul fiscal , intrucat pentru aceasta operatiune este aplicabila scutirea de TVA, iar cererea de rambursare ar fi respinsa pe motiv ca factura a fost emisa incorect cu TVA italian.

In masura in care totusi doriti sa va asumati acest cost, consideram ca din punct de vedere contabil acest cost intregeste valoarea bunurilor achizitionate de la furnizorul respectiv, fiind capitalizat in valoarea de achizitie a acestora.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri efectuate de o companie neinregistrata in ROI":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016