Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA aplicat activelor finantate din ajutorul de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 26 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, fonduri nerambursabile, ajutor de stat, active

Valabil la 29.08.2011 - Se ia ca exemplu in acest caz o firma care a incheiat un contract de finantare nerambursabila, echivalenta cu 50% din valoarea totala a proiectului, cu mentiunea ca finantarea reprezinta ajutor de stat. In situatia data, care va fi tratamentul aplicat in ceeace priveste TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile? Vor mai fi acestea incluse la determinatarea TVA-ului de plata sau de recuperat?

Ca si principiu general, conditiile de exercitare a dreptului de deducere pentru TVA de la o achizitie nu este conditionata de forma de finantare a achizitiei.
 
Se considera astfel ca o persoana impoazabila poate deduce TVA de la achizitiile efectuate daca indeplineste concomiten prevederile de la art. 145 si art 146 din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 145 din Codul fiscal, o societate poate deduce TVA de la achizitii daca acestea sunt efectuate in scopul realizarii de activitati taxabile sau pentru activitati scutite de TVA cu drept de deducere cum sunt livrarile intracomunitare si exportul. De asemenea acelasi act normativ reglementeaza unele situatii punctuale cand poate fi dedus TVA de la achizitii (reclama si publicitate, perisabilitati etc.).
 
Potrivit art. 146 din Codul fiscal, deducerea se poate fectua daca se detine o factura corect intocmita. Se retine in acest sens decizia nr. 5/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca urmare a recursului procurorului in interesul legii, generala si obligatorie, ce stabileste ca nu se poate deduce TVA de pe o factura incorect intocmita iar cheltuiala cu acest TVA nu este deductibila la determinarea impozitului pe profit.
 
In consecinta, se considera ca nu se va afecta existenta sau lipsa dreptului de deducere a TVA, din punctul de vedere al finantarii activului achizitionat. In plus, se estimeaza ca, in ceea ce priveste finantarile nerambursabile guvernamentale, aceste fonduri nu finanteaza TVA, ci numai pretul fara taxa al activului/cheltuielii finantate.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA aplicat activelor finantate din ajutorul de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016