Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA, ca urmare a neplatii TVA-ului la termen. Obligatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2018
Tags: split tva, obligatii fiscale, plata tva

Contabilii se confrunta deseori cu situatii in care o companie intra la regimul split TVA din cauza neplatii TVA-ului in perioada prevazuta de lege.

In analiza care urmeaza, vom vede lua de referinta o societate, SC X, care a deschis cont split la banca cu care lucreaza si a mentionat pe facturile de iesire contul split TVA. Ce presupune pentru SC X regimul split TVA? La sfarsitul unei zile, SC X incaseaza pe baza de chitanta si cumpara pe baza de chitanta si bon fiscal. Ce va depune in contul de split, TVA incasat sau diferenta dintre TVA incasat si TVA platit si la ce interval de timp este obligata sa depuna in contul de split aceasta suma de TVA)?
Iata ce spune specialistul
Societatea care aplica mecanismul platii defalcate a TVA are obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia platilor efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar.
 
Societatea va aplica mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care este publicata in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise conform art. 319 din Codul fiscal si avansurile incasate incepand cu aceasta data. Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau 278 din Codul fiscal, se considera a fi in Romania. NU se aplica plata defalcata a TVA pentru urmatoarele operatiuni:
- operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 din Codul fiscal;
- operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310-315 si art. 3151 din Codul fiscal, respectiv:
 
-    Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
-    Regimul special pentru agentiile de turism;
-    Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
-    Regimul special pentru aurul de investitii;
-    Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana;
-    Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum;
-    Regimul special pentru agricultori
 
 Mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica:
   a) in situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator;
   b) in situatia in care plata se efectueaza in natura;
   c) in situatia in care plata se efectueaza prin compensare;
   d) in situatiile prevazute la art.14 alin. (1) si art.15 alin. (5) din Ordonanta 23/2017, respectiv:
-  In situatia in care platile se efectueaza cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar.
-  In cazul sumelor puse intr-un cont de garantii la dispozitia furnizorului/prestatorului care aplica plata defalcata a TVA, cont escrow sau alt cont similar la care furnizorul/prestatorul nu are acces decat dupa indeplinirea anumitor conditii, la momentul eliberarii sumelor din aceste conturi furnizorul/prestatorul are obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la eliberarea sumelor, TVA aferenta.
   e) in cazul finantarii acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor.
 
Societatea care aplica mecanismul platii defalcate a TVA va respecta toate obligatiile ce ii revin conform OG 23/2017, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 275/2017, dintre care mentionam:
-  persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, care aplica mecanismul platii defalcate a TVA, au obligatia sa comunice contul de TVA beneficiarilor - persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
-  persoanele impozabile care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
 
   a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
   b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alte persoane decat cele obligate sa efectueze plata in contul de TVA. Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele obligate sa efectueze plata in contul de TVA;
   c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplica plata defalcata a TVA si incasate dupa aceasta data.
 
-  persoanele impozabile care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi.
-  persoanele impozabile care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA, ca urmare a neplatii TVA-ului la termen. Obligatii fiscale":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016