Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana impozabila unica in sensul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2008
Tags: tva, persoana impozabila unica

Definirea persoanei impozabile unice Ne-am obisnuit cu definitia generala a persoanei impozabile reprezentata de persoana care desfasoara in mod independent activitati economice diverse indiferent de ...

Definirea persoanei impozabile unice

Ne-am obisnuit cu definitia generala a persoanei impozabile reprezentata de persoana care desfasoara in mod independent activitati economice diverse indiferent de scopul sau rezultatul acestor activitati. In categoria persoanelor impozabile se includ fie persoanele fizice, fie grupurile de persoane, fie institutiile publice, fie persoanele juridice si, in general, orice entitate care desfasoara o activitate economica.

Mai putin intalnita in practica este notiunea de „persoana impozabila unica“ care reuneste un grup de persoane impozabile stabilite in Romania. Caracteristic acestei forme fiscale de organizare denumita si „grup fiscal“ este faptul ca, desi sunt independente din punct de vedere juridic, toate persoanele impozabile din grup se afla in relatii stranse una cu cealalta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic.

Singurul criteriu de stabilire a „legaturii stranse“ intre persoanele impozabile din grup este capitalul social detinut direct sau indirect de catre acesti actionari. Astfel, capitalul detinut la fiecare persoana impozabila trebuie sa fie mai mare de 50% din totalul capitalului social.

Constituirea grupului fiscal
Constituirea si functionarea in Romania a unui astfel de grup fiscal este reglementata prin art. 127 alin. (8) din Codul fiscal pentru care au fost elaborate norme de aplicare la punctul 4 din H.G. nr. 44/2004. Din actele normative enumerate rezulta caracterul optional de constituire a acestui tip de persoana impozabila.

Grupul fiscal se poate constitui din doua pana la cel mult cinci persoane impozabile.

Conditiile in care aceste persoane impozabile pot opta sa fie tratate d.p.d.v. al TVA drept un grup fiscal unic sunt urmatoarele:

❏ fiecare persoana impozabila poate face parte doar dintr-un singur grup fiscal;

❏ optiunea trebuie sa aiba in vedere o perioada de minimum 2 ani;

❏ toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala;

Conditiile enumerate sunt cumulative.

Retineti!
Pana la data de 1 ianuarie 2009, grupul fiscal se constituie numai de catre persoanele impozabile incadrate in categoria marilor contribuabili.

Modalitatea de constituire a grupului fiscal
Avand in vedere caracterul optional al constituirii grupului fiscal, infiintarea are loc numai pe baza de cerere depusa la organul fiscal competent.

Cererea completata cu urmatoarele informatii trebuie sa fie semnata de catre toti membrii grupului:

✑ numele, adresa, obiectul de activitate si codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui membru care subscrie la constituirea grupului;

✑ cota capitalului social detinut la fiecare firma din grup;

✑ numele firmei desemnate sa reprezinte grupul.

Decizia de aprobare sau de respingere a cererii privind constituirea grupului se comunica de organul fiscal competent de care apartine reprezentantul desemnat al grupului in termen de 60 de zile de la data primirii acesteia.

Decizia de infiintare a grupului fiscal intra in vigoare in prima zi din cea de-a doua luna urmatoare datei de emitere a deciziei.

Atributiile reprezentantului grupului fiscal
Reprezentantul desemnat al grupului fiscal are rolul de a comunica organului fiscal competent, la anumite termene, orice evenimente aparute care ar afecta continuarea functionarii grupului fiscal.

Urmatoarele evenimente trebuie comunicate astfel:

➔ in termen de 15 zile de la producerea evenimentului:
– neindeplinirea conditiilor stabilite pentru existenta grupului fie de catre intregul grup, fie de catre un singur membru al grupului fiscal, caz in care organul fiscal competent anuleaza tratamentul aplicabil grupului fiscal incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a produs evenimentul care a generat aceasta situatie;

➔ cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului:

– incetarea optiunii de a forma un grup fiscal unic, caz in care organul fiscal competent anuleaza tratamentul aplicabil grupului fiscal incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a incetat optiunea;

– numirea unui alt reprezentant al grupului fiscal;

– parasirea grupului fiscal de catre unul dintre membri;

– intrarea unui nou membru in grupul fiscal.

Obligatiile fiscale ale grupului
Obligatiile fiscale revin atat fiecarui membru din grup, cat si reprezentantului grupului constituit.

Fiecarui membru din grup, cu exceptia reprezentantului, ii revin urmatoarele obligatii:
➔ raporteaza in decontul propriu de TVA toate operatiunile economice de intrari si iesiri realizate in cadrul perioadei fiscale;

➔ intocmeste decontul de TVA in trei exemplare, din care:

– un exemplar il transmite reprezentantului;

– un exemplar il depune la organul fiscal teritorial de care apartine;

– un exemplar il arhiveaza la dosarul sau de raportari fiscale;

➔ nu achita suma rezultata de plata, dar nici nu solicita suma rezultata de rambursat;

➔ daca realizeaza operatiuni de livrari si achizitii intracomunitare, intocmeste trimestrial, in doua exemplare, formularul „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“, cod 390, din care un exemplar il depune la organul fiscal teritorial;

➔ pentru operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei in relatiile cu parteneri inregistrati in scopuri de TVA in Romania, intocmeste semestrial, in doua exemplare, formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA“, cod 394, din care un exemplar il depune la organul fiscal teritorial.

Reprezentantului ii revin urmatoarele obligatii:
➔ raporteaza in decontul propriu de TVA toate operatiunile economice de intrari si iesiri realizate in cadrul perioadei fiscale;

➔ raporteaza intr-un decont consolidat operatiunile cumulate din deconturile de TVA primite de la toti membrii grupului fiscal la care adauga si operatiunile din decontul sau;

➔ depune la organul fiscal teritorial decontul de TVA consolidat la care anexeaza toate deconturile de TVA in baza carora a fost intocmit;

➔ achita suma rezultata de plata sau solicita suma de rambursat din decontul consolidat;

➔ daca realizeaza operatiuni de livrari si achizitii intracomunitare, intocmeste trimestrial, in doua exemplare, formularul „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“, cod 390, din care un exemplar il depune la organul fiscal teritorial;

➔ pentru operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei in relatiile cu parteneri inregistrati in scopuri de TVA in Romania, intocmeste semestrial, in doua exemplare, formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de  TVA“, cod 394, din care un exemplar il depune la organul fiscal teritorial;

Atentie!
Spre deosebire de decontul de TVA, cod 300, care se depune sub forma consolidata de catre reprezentantul grupului, declaratia recapitulativa trimestriala pentru livrari si achizitii intracomunitare, cod 390, si declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cod 390, se depune separat, de catre fiecare membru al grupului.

Raspunderea fiecarui membru din grup
Desi face parte dintr-un grup fiscal unic aprobat de organul fiscal competent de care apartine reprezentantul fiscal, fiecare membru este verificat doar de catre organul fiscal de care apartine teritorial.

Desi face parte dintr-un grup fiscal unic, raspunde separat si in solidar pentru orice taxa datorata de el sau de orice membru al grupului fiscal.

De la 1 ianuarie 2009 se pot constitui grupuri fiscale unice formate si din alte categorii de contribuabili decat cei incadrati la „mari contribuabili“. (Articol preluat din Revista Romana de TVA octombrie/2008)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana impozabila unica in sensul TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016