Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MFP despre E-Factura: Peste 5 milioane de facturi au fost inregistrate in sistem in primele zile de functionare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Ian. 2024
MFP despre E-Factura: Peste 5 milioane de facturi au fost inregistrate in sistem in primele zile de functionare
Tags: e-factura, implementare e-factura

In contextul implementarii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 in relatia business-to-business (B2B), MF anunta ca, in primele zile de functionare, peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes in sistemul e-Factura, in valoare totala de 25 miliarde de lei.

„Faptul ca numai in ultimele 24 ore aproximativ un milion de facturi au fost transmise prin intermediul acestui sistem arata, fara indoiala, dovada concreta a functionarii sale. Sigur ca implementarea e-Factura este un pas semnificativ catre modernizarea sistemului nostru financiar. 

Intelegem ca aceasta tranzitie genereaza anumite provocari, dar suntem hotarati sa le depasim impreuna cu mediul de afaceri si contribuabilii. Trebuie sa gandim constructiv: prin intermediul unor intalniri tehnice saptamanale si a unei colaborari stranse cu reprezentantii platformelor de facturare, dorim sa consolidam un dialog eficient. Este nevoie sa lucreze cu exemple concrete acolo unde reclama diverse inadvertente, pentru a imbunatati continuu sistemul e-Factura

In acelasi timp, luam masuri rapide atunci cand apar aspecte cum este incarcarea repetata a facturilor, astfel ca vom introduce un mecanism prin care sistemul e-Factura va anula automat facturile incarcate in mod repetat. N-as vrea sa uitam ca masura aceasta a venit in contextul in care datele Comisiei Europene arata 9 miliarde de euro pierderi de TVA din banii romanilor, din care 40% din achizitii comunitare”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

In ceea ce priveste identificarea unor posibile imbunatatiri care sa asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile care ofera servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, expertii institutiei au invitat reprezentantii acestor companii sa colaboreze pentru a optimiza solutiile tehnice, astfel incat adaptarea la sistem sa fie cat mai fluida si eficienta. Orice noi initiative menite sa sprijine utilizatorii in folosirea acestui instrument sunt primite cu receptivitate de Centrul National pentru Informatii Financiare (CNIF) si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Reamintim ca decizia privind extinderea Sistemului national RO e-Factura la relatia B2B a venit pentru a oferi conditii care sa contribuie la cresterea gradului de colectare a impozitelor, taxelor si a TVA. Colectarea acestor date va permite autoritatilor fiscale sa verifice coerenta dintre TVA declarata si TVA datorata in timp util si in mod automat. O astfel de verificare automata va imbunatati semnificativ competentele analitice ale ANAF. In plus, introducerea facturarii electronice obligatorii este un instrument pentru urmarirea in timp real a lanturilor de fraudare in materie de TVA, permitand adoptarea de masuri imediate pentru a identifica si pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activitati frauduloase.

Extinderea Sistemului national RO e-Factura la relatia B2B si utilizarea informatiilor in vederea consolidarii sustenabilitatii financiare a Romaniei sunt elaborate in acord cu Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Implementarea e-Factura in 2024

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat in doua etape, astfel:

In prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, pentru care exista obligatia utilizarii Ro e-Factura incepand cu data de 1 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, incepand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania.

Urmatoarele operatiuni sunt exceptate de la obligatia utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura:

  • livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;
  • livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrarile intracomunitare de bunuri.

Facturarea electronica nu se aplica in situatia prevazuta de art.6 din OUG nr.120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.

Furnizorii, persoane impozabile stabilite in Romania, pentru operatiunile efectuate in relatia B2B, persoane impozabile stabilite in Romania pentru operatiunile efectuate in relatia cu institutii publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, si persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art.319 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care atat furnizorul/prestatorul, cat si destinatarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

Prin exceptie, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

In a doua etapa, incepand cu data de 01.07.2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Incepand cu data de 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art.266 alin.(2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar, cu exceptia facturilor care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.



Sursa: MFP
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MFP despre E-Factura: Peste 5 milioane de facturi au fost inregistrate in sistem in primele zile de functionare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016