keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Deductibilitate diurna. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: diurna, omfp 3512/2008, legea 285/2010

Intrebare: Cum deduc cheltuiala cu diurna externa daca i-am acordat o diurna mai mare (decat 2.5 ori...) unui salariat?


Raspuns:

Pentru deplasarile in strainatate ale salariatilor sunt aplicabile prevederile HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.

Diurna, respectiv indemnizatia zilnica in valuta, se acorda salariatilor trimisi in strainatate in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea. In functie de tara in care are loc deplasarea, diurna este diferentiata pe categorii de personal.
 
Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
 
Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel:
- 50% pana la 12 ore,
- 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
 
Sumele in lei sau valuta, se acorda sub forma de avans. Justificarea sumelor cheltuite in valuta, cu exceptia celor reprezentand drepturile de diurna, se face pe baza de documente si se aproba de catre conducatorii unitatilor trimitatoare. Diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea (anexa la HG 518/1996 , cu modificarile ulterioare). Pentru majoritatea tarilor din Comunitatea Europeana, aceasta este de 35 euro pentru categoria I si 56 euro pentru categoria a II-a.

In categoria I se incadreaza, de regula,  personalul societatilor. Pentru calculul profitul impozabil, asa cum este definit potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu diurna sunt recunoscute in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice (art. 21 alin.(3), lit. b). Pentru anul 2010, pana la data de 31 decembrie, cheltuielile cu diurna au fost reduse cu 25%, conform prevederilor Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Conform prevederilor art. 2 din actul normativ invocat, reducerea s-a aplicat asupra cuantumului drepturilor reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (prevazute in anexa V/3 la Legea-cadru 330/2009, in HG 837/1995 cu privire la criteriile de salarizare in valuta si celelalte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si in HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare).
         
Incepand cu luna ianuarie 2011, potrivit dispozitiilor Legii 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, drepturile de diurna s-au majorat cu 15% fata de cuantumul aflat in plata in luna octombrie 2010.
 
De ex., pentru anul 2011 nivelul de cheltuiala deductibila se calculeaza:
35 - 35*25% = 26,25
26,25 *1,15*2,5 = 75,47 euro/zi
 
Pentru justificarea necesitatii deplasarii sau delegarii se intocmeste Ordinul de deplasare (delegatie) in strainatate cod 14-5-4/a, reglementat prin OMFP 3512/2008 privind  registrele si formularele financiar-contabile.
 
Se intocmeste intr-un exemplar, pentru fiecare deplasare, de persoana care urmeaza a efectua deplasarea, precum si pentru justificarea avansurilor acordate in vederea procurarii de valori materiale in numerar. De asemenea, pentru justificarea sumelor in valuta se intocmeste, la venirea din delegatie, Decontul de cheltuieli cod 14-5-5.
 
In cazul in care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare sau mai mica decat avansul primit, pentru diferenta de restituit/incasat de catre titularul de avans se intocmeste Dispozitie de plata/incasare catre casierie (cod 14-4-4).
            
Ceea ce depaseste valoarea recunoscuta fiscal este considerata cheltuiala nedeductibile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016