Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
![Achizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVA](https://infotva.manager.ro/dbimg/articole/6839100a_img.jpg)
Orice firma care face achizitii intracomunitare de bunuri trebuie sa fie atenta la legislatia in vigoare, fiindca multe aspecte pot fi interpretate gresit. Aceste tipuri de tranzactii implica si aspecte fiscale legate de inregistrarea si plata TVA.
In acest articol vom vedea ce sunt mai exact aceste achizitii intracomunitare de bunuri, dar si o speta cu privire la obligatiile de plata TVA pentru o societate neplatitoare de TVA care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, detaliind reglementarile si pasii necesari.
Cuprins
Ce este o achizitie intracomunitara de bunuri
Achizitia intracomunitara de bunuri este reglementata la art. 273 din Codul fiscal si reprezinta obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Pe scurt: daca in statul membru din care incepe expedierea sau trans - portul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri
Cine trebuie sa plateasca TVA pentru achizitiile intracomunitare?
Persoana obligata la plata taxei in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri este – conform art. 308 din Codul fiscal – beneficiarul.
Plata TVA in Romania pentru achizitiile intracomunitare de bunuri
Atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Uniunea Europeana, dar nu in Romania, respectiva persoana poate, in conditiile stabilite prin normele metodologice, sa desemneze un reprezentant fiscal ca persoana obligata la plata taxei.
Atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila care nu este stabilita in Uniunea Europeana, respectiva persoana este obligata, in conditiile stabilite prin normele metodologice, sa desemneze un reprezentant fiscal ca persoana obligata la plata taxei.
Achizitii intracomunitare de bunuri - speta utila pentru neplatitorii de TVA
In continuare vom vedea o speta utila, asa cum a fost explicata de specialistii nostri in cadrul Revistei Romane de Contabilitate si Monografii Contabile. Detalii AICI»
Cum se plateste TVA in cazul achizitiilor intracomunitare daca firma nu este inregistrata in scopuri de TVA
O societate neplatitoare de TVA are din 2018 cod intracomunitar de TVA prin optiune pentru servicii Facebook care nu s-au mai concretizat. A facut in decembrie 2024 o singura achizitie de bunuri din Olanda, in valoare de 740 euro.
1. Trebuie sa platim TVA in Romania prin D301 pentru orice achizitie intracomunitara de bunuri, chiar daca nu depasim plafonul de 34.000 lei, avand in vedere ca avem deja cod intracomunitar?
2. Conteaza codul de TVA al firmei din Romania (cel de neplatitor sau cel pentru AIC) scris pe factura emisa de furnizorul din Olanda la plata TVA?
3. Trebuie anulat codul special de TVA si doar la depasirea plafonului sa il solicitam din nou?
Specialistul ne spune urmatoarele:
1. La art. 268 alin. (4) din Codul fiscal, se precizeaza ca:
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice.
La pct. 3 alin. (5) din Mormele metodologice (NM), se arata ca echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri de 10.000 euro, prevazut la art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor.
Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5. Prin urmare, plafonul este de 34.000 lei.
Asadar, in situatia in care achizitia intracomunitara de bunuri nu depaseste valoarea de 10.000 euro (34.000 lei), societatea nu are obligatia platii TVA, declararii si depunerii D301, respectiv D390.
2. La art. 318 alin. (4) din Codul fiscal, se precizeaza ca:
(4) Persoanele inregistrate:
a) conform art. 316 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor;
b) conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2)-(6) si art. 308;
2. beneficiarului, persoana impozabila din alt stat membru, catre care presteaza servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 307 alin. (2).
Asadar, comunicarea codului de TVA obtinut pentru operatiuni intracomunitare de bunuri se face doar in situatia in care exista obligatia platii TVA. In situatia dvs., codul de TVA nu se comunica daca achizitia nu depaseste plafonul pentru care sunteti obligat la plata taxei. Prin urmare, conteaza sa nu comunicati codul de TVA daca nu aveti obligatia platii TVA, tinand cont si de dispozitiile legale mentionate la pct. 3, detaliate mai jos, din normele metodologice date in aplicarea art. 268 alin. (4) din Codul fiscal.
3. La art. 317 alin. (1) lit. a) se precizeaza ca:
(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) ori alin. (2) sau (21), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
La alin. (5) se arata ca persoana inregistrata in scopuri de TVA conform alin. (1) lit. a) poate solicita anularea inregistrarii sale oricand, dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care a fost inregistrata, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care face solicitarea sau in anul calendaristic anterior si daca nu si-a exercitat optiunea conform alin. (7).
Conform prevederilor de la alin. (9), organele fiscale competente vor anula inregistrarea unei persoane, conform prezentului articol, din oficiu sau, dupa caz, la cerere, in urmatoarele situatii:
a) persoana respectiva este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316; sau
b) persoana respectiva are dreptul la anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform prezentului articol, si solicita anularea conform alin. (5), (6) si (8); sau c) persoana respectiva isi inceteaza activitatea economica.
Trebuie sa aveti in vedere si prevederile din Normele metodologice de la art. 268 alin. (4), respectiv pct. 3 alin. (8)- (12), in care se fac urmatoarele precizari: (...)
(8) In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri este depasit, persoana prevazuta la art. 268 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator sau, dupa caz, pana la data la care persoana respectiva se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, daca aceasta data este anterioara acestui termen.
(9) Persoana prevazuta la art. 268 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa incheierea anului calendaristic urmator celui in care s-a inregistrat, conform art. 317 alin. (5) din Codul fiscal. Prin exceptie, persoana respectiva ramane inregistrata in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal pentru toate achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate cel putin pentru inca un an calendaristic, daca plafonul pentru achizitii de bunuri este depasit si in anul calendaristic care a urmat celui in care persoana a fost inregistrata.
(10) Daca, dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care persoana a fost inregistrata, persoana respectiva efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA obtinut conform art. 317 din Codul fiscal, se considera ca persoana a optat conform art. 268 alin. (6) din Codul fiscal, cu exceptia cazului in care este obligata sa ramana inregistrata in urma depasirii plafonului pentru achizitii de bunuri in anul urmator anului in care s-a inregistrat, situatie in care se aplica prevederile alin. (9).
(11) Conform prevederilor art. 268 alin. (6) din Codul fiscal, persoanele impozabile care efectueaza numai operatiuni pentru care taxa nu este deductibila si persoanele juridice neimpozabile, care nu sunt inregistrate si nu au obligatia de a fi inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care nu depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare, pot opta pentru regimul general prevazut la art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
Aceste persoane sunt obligate la plata taxei in Romania pentru toate achizitiile intracomunitare de bunuri de la data la care isi exercita optiunea si vor solicita un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (2) din Codul fiscal.
Aceste persoane pot solicita anularea inregistrarii oricand dupa incheierea a 2 ani calendaristici ce urmeaza celui in care s-au inregistrat, conform art. 317 alin. (6) din Codul fiscal.
(12) In cazul in care, dupa incheierea a 2 ani calendaristici consecutivi de la inregistrare, persoanele prevazute la alin. (11) efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA obtinut conform art. 317 din Codul fiscal, se considera ca aceste persoane si-au reexercitat optiunea in conditiile art. 268 alin. (6) si art. 317 alin. (7) din Codul fiscal, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt obligate sa ramana inregistrate in urma depasirii plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri in anul calendaristic anterior, situatie in care se aplica prevederile alin. (9).
Prin urmare, este recomandat sa nu comunicati codul de TVA daca nu aveti obligatia platii TVA si sa anulati codul de TVA obtinut pentru operatiuni intracomunitare.
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitii servicii pentru un ONG: Care sunt implicatiile TVA?Prevederile care reglementeaza aplicarea scutirii de TVA pentru unele livrari de bunuri si prestari de serviciiStudiu de caz: Tratament contabil si fiscal in cazul unei achizitii cu factura incompletaCe declaratii depunem pana la 25 aprilie inclusiv?Actualizare registrul operatorilor intracomunitari cu cod CAEN. Ce declaratii depunem?Ultimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuriDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITArticole similare
Ce obligatii privind TVA are o societate la achizitie autoturism din UE?Import soft pe hardisk. Conditia de livrare DDP. Tratament fiscal TVAPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza ACHIZITII INTRACOMUNITARE DE BUNURIAchizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateInregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fiziceUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UECum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiArticole similare
Care sunt facilitatile de care puteti beneficia de la 1 octombrie prin Split TVA?A fost lansata aplicatia EY VAT Check pentru TVA Split. Ce presupuneCine raspunde individual si in solidar pentru PLATA TVARectificare declaratia 390. Cum procedam cu taxarea inversa?Achizitie intracomunitara de bunuri. Pentru raportare se depune D390 daca persoanele aplica sistemul special de scutire?Ultimele articole
TVA. Prin ce documente se face plata efectiva a TVA catre ANAFPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVATVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"