Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Noutate E o certitudine: microintreprinderile numai exista. Desi legiuitorul nu a abrogat expres prevederile din Codul fiscal referitoare la regimul de impozitare specific microintreprinderilor, ...
Noutate
E o certitudine: microintreprinderile numai exista.
Desi legiuitorul nu a abrogat expres prevederile din Codul fiscal referitoare la regimul de impozitare specific microintreprinderilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2010 acestea
si-au incetat existenta. Legiuitorul a simplificat procedura de inregistrare a acestora ca platitoare de impozit pe profit. Cum vom proceda pentru a schimba regimul de impozitare?
Vectorul fiscal al contribuabililor care la 31 decembrie 2009 erau inregistrati in evidentele fiscale ca platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor se modifica, din oficiu, incepand cu 1 februarie 2010, de catre organul fiscal competent.
Incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2010, cu termen de declarare 25 februarie 2010, contribuabilii care la 31 decembrie 2009 erau inregistrati in evidentele fiscale ca platitori de impozit pe venitul microintrerinderilor se inregistreaza ca platitori de impozit pe profit.
Important
Incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2010, cu termen de declarare 25 februarie 2010, se inregistreaza, din oficiu, luna calendaristica drept perioada fiscala pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii.
Concluzie
Trecerea microintreprinderilor la regimul de impozitare bazat pe plata impozitului pe profit este simpla, organul fiscal deruland aceasta procedura din oficiu.
De asemenea, perioada fiscala pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii se va modifica din oficiu, devenind luna calendaristica.
Asadar, numai este necesar sa depunem la organul fiscal declaratia de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal, intrucat organul fiscal opereaza modificarile din oficiu.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Cartea neagra a controlului fiscal

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Acte normative aplicabile:
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2010 privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal pentru contribuabilii care la 31 decembrie 2009 erau inregistrati ca platitori pe venitul microintreprinderilor
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 40/ februarie 2010
Articol adaugat la 03/02/2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
VIDEO: Impozitul pe veniturile microintreprinderilorSponsorizari facute de firmele care platesc IMPOZIT PE PROFIT. Exista obligativitatea depunerii F107?Pierderile fiscale NU se mai pot recupera decat in limita a 7 ani consecutivi. Declaratii necesareControale antifrauda. Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructiiCombustibil achizitionat de salariat. Ce tratament fiscal se aplica in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit?Ultimele articole
Impozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulIMPOZIT PE PROFIT in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"