Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O problema destul de punctuala o constituie uneori garantia de buna executie in constructii. Astfel, societatile in cauza ar trebui sa cunoasca daca aceasta garantie de buna executie in constructii ...
O problema destul de punctuala o constituie uneori garantia de buna executie in constructii. Astfel, societatile in cauza ar trebui sa cunoasca daca aceasta garantie de buna executie in constructii care se retine din valoarea lucrarilor facturate si care urmeaza sa fie returnata la receptia lucrarilor este supusa taxei pe valoarea adaugata.
Legea prevede ca aceste garantii de buna executie la lucrarile de constructii-montaj intra in baza de impozitare a TVA si sunt exigibile inca din momentul emiterii situatiilor de lucrari sau acceptarii lor de catre beneficiar, dupa caz, in conformitate cu prevederile art. 134^1 alin. 7 din Codul fiscal.
Astfel, in factura intocmita pe baza situatiilor de lucrari, cuantumul garantiei retinute de beneficiar se evidentiaza distinct doar in scop contabil si financiar, fara nicio implicatie in ceea ce priveste TVA aferenta.
In acest sens, se retine si faptul ca reglementarile care privesc exigibilitatea (colectarea) TVA aferenta garantiilor la data incheierii procesului-verbal de receptie definitiva ori la data incasarii, continute de fostul art. 135 alin. 6 din Codul fiscal nu mai sunt aplicabile de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Contabilizarea operatiunilor la facturare se realizeaza prin formulele contabile 4111 "Clienti" = % 704 "Venituri din servicii prestate", 4427 "TVA colectata" (pe baza sumelor din situatia de lucrari, inclusiv garantia) si, concomitent, 2678 "Alte creante imobilizate" = 4111 "Clienti" (cu valoarea garantiei de buna executie retinute de beneficiar). La incasarea garantiei, se utilizeaza formula contabila 5121 "Conturi la banci in lei" = 2678 "Alte creante imobilizate".
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contabilitatea garantiilor de buna executieGarantiile de buna executieFacem inregistrare unei facturi de garantie cu TVA sau fara?Cum sa iesi din impas? Pas cu pas... cu pas.. cu pas TVACare e procedura pentru constituirea garantiilor ca si venituri?Ultimele articole
Scrisoare de garantie cu cash colateral. Care sunt inregistrarile contabile corecte?Avem Lege europeana pentru IMM-urile din RomaniaGarantii de buna executie. Tratament fiscal. Lichidare cont 442.8Articole similare
Deducerea cheltuielilorPropunere pentru formularul de notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasarePlata defalcata a TVA. 3 raspunsuri despre conturile de TVACum se poate recupera suma TVA achitata la vama? Afla raspunsul specialistului!ORDIN AL ANAF Nr. 7 din 2010Ultimele articole
Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileProdusele si Serviciile cu TVA 9% in 2025Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA locuinte 2025: Studii de caz utileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"