keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Garantia de buna executie in constructii si regimul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2011
Tags: garantia de buna executie, tva

O problema destul de punctuala o constituie uneori garantia de buna executie in constructii. Astfel, societatile in cauza ar trebui sa cunoasca daca aceasta garantie de buna executie in constructii ...


O problema destul de punctuala o constituie uneori garantia de buna executie in constructii. Astfel, societatile in cauza ar trebui sa cunoasca daca aceasta garantie de buna executie in constructii care se retine din valoarea lucrarilor facturate si care urmeaza sa fie returnata la receptia lucrarilor este supusa taxei pe valoarea adaugata.

Legea prevede ca aceste garantii de buna executie la lucrarile de constructii-montaj intra in baza de impozitare a TVA si sunt exigibile inca din momentul emiterii situatiilor de lucrari sau acceptarii lor de catre beneficiar, dupa caz, in conformitate cu prevederile art. 134^1 alin. 7 din Codul fiscal.

Astfel, in factura intocmita pe baza situatiilor de lucrari, cuantumul garantiei retinute de beneficiar se evidentiaza distinct doar in scop contabil si financiar, fara nicio implicatie in ceea ce priveste TVA aferenta.

In acest sens, se retine si faptul ca reglementarile care privesc exigibilitatea (colectarea) TVA aferenta garantiilor la data incheierii procesului-verbal de receptie definitiva ori la data incasarii, continute de fostul art. 135 alin. 6 din Codul fiscal nu mai sunt aplicabile de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
 
Contabilizarea operatiunilor la facturare se realizeaza prin formulele contabile 4111 "Clienti" = % 704 "Venituri din servicii prestate", 4427 "TVA colectata" (pe baza sumelor din situatia de lucrari, inclusiv garantia) si, concomitent, 2678 "Alte creante imobilizate" = 4111 "Clienti" (cu valoarea garantiei de buna executie retinute de beneficiar). La incasarea garantiei, se utilizeaza formula contabila 5121 "Conturi la banci in lei" = 2678 "Alte creante imobilizate".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016