Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectare erori contabile | Omisiune cheltuiala cu amortizarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: corectare erori contabile, amortizare, omfp 3055/2009, omisiune cheltuieli

Supunem astazi atentiei dumneavoastra situatia unei societati care a achizitionat in 2007 un autoturism, perioada de amortizare fiind de 4 ani. Pana in prezent, autoturismul a fost condus si de agent vanzare, si de patron. Dintr-o eroare, amortizarea nu a fost inlcusa in cheltuielile lunare 2011. Vom vedea astfel cum se procedeaza, avand in vedere ca a expirat perioada normala de amortizare, si exista sold creditor 2813. Vom vedea daca este deductibila cheltuiala si daca firma este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.



Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, aceasta situatie se incadreaza la sectiunea 8.1.3.2. Corectarea erorilor contabile, din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 .
Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile pot fi de doua feluri: semnificative sau nesemnificative. Prin eroare semnificativa se intelege omisiunea unor sume ce ar fi influentat deciziile economice ale unui utilizator de informatii contabile. Altfel spus, pragul de semnificatie nu este identic pentru toate entitatile economice, ci este individual analizat in functie de criterii proprii ale societatii (cifra de afaceri, numar de salariati, rata profitului etc.). De exemplu consideram semnificativ orice suma ce depaseste valoarea a 10 salarii medii pe economie.

Erorile semnificative, daca se refera la anii precedenti (in cazul nostru anul 2011) se corecteaza pe seama rezultatului reportat (cont 1174), fara a modifica situatiile financiare ale anilor respectivi.

Erorile nesemnificative se vor inregistra, la data constatarii lor, pe seama rezultatului curent (afectind contul 121).

Societatea, prin manualul sau de politici contabile intocmit inca din anul 2010 (odata cu intrarea in vigoare a OMFP 3055/2009 ), trebuia sa mentioneze pragul sau de semnificatie fata de care o eroare precedenta este considerata semnificativa sau nu.

Avand in vedere acest prevederi legale aveti posibilitatea inregistrarii amortizarii respective fie pe seama rezultatului reportat (1174 = 2813) sau direct pe cheltuieli ale exercitiului (6811 =2813) in functie de prevederile din manualul de politici contabile.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectare erori contabile | Omisiune cheltuiala cu amortizarea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016