Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro
de InfoTva.ro la 03 Iul. 2018Exista nenumarate situatii cand administratorii uita sa aduca anumite documente, chitante, contabilului, aducandu-si uneori aminte de ele cand deja, cred ei, este prea tarziu. Totusi, concret, ce se mai poate face in situatia in care administratorul aduce contabilului chitantele de plata ale unui furnizor, dintr-un an precedent inchis?
Aici avem raspunsul specialistului
Corectarea erorilor contabile se face la data constatarii lor, conform prevederilor din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014.
Procedura de corectare a erorilor contabile, stabilita prin OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, este urmatoarea:
" 2.5.2. Corectarea erorilor contabile
65. (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
67.(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
68. (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea."
Prin urmare, in cazul dat, se inregistreaza la data la care au fost primite documentele de plata a furnizorului respectiv, prin nota contabila: 401 = 542 .
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Corectarea erorilor contabile. Chitante dintr-un an precedent inchis, predate cu intarziere":
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Articole similare
CORECTARE ERORI CONTABILE | Omisiune cheltuiala cu amortizareaCORECTARE ERORI CONTABILE. Procedura si implicatiiImplicatii TVA pentru facturile neinregistrate in contabilitateCea mai utila lucrare pentru contabilii din institutiile publice!
Mai multe articole despre corectare erori contabile
Articole similare
Factura eronata. Cum procedam?ERORI CONTABILE / fiscale frecvente si corectarea lorClasificarea erorilorS-a lansat Cartea Rosie a Contabilitatii! Ghid complet pentru evitarea/corectarea greselilor fiscal-contabileInchiderea exercitiului financiar - alte noutati de la 01.01.2011Ultimele articole
Omiterea inregistrarii facturilor. Rectificarea erorilor contabile si implicatiile privind impozitul pe profit si TVAImplicatii TVA pentru facturile neinregistrate in contabilitateCorectarea facturilor. Care e tratamentul fiscal si ce procedura de corectare se aplica?Contabilitatea Institutiilor Publice in 2016. Noutatile Codului fiscal 2016Atentie: Balanta contabila de la A la Z. Sfaturi practice, exemple
Mai multe articole despre erori contabile
Articole similare
Restituire avans marfa in numerarEmiterea documentelor justificative in format electronic. Vezi prevederile Legii nr. 148 in sintezaAtentie! De la 1 ianuarie 2014 sistemul TVA la incasare e OPTIONALInspectorii antifrauda, in actiune: Sanctiuni de peste 7,6 milioane de euro!Patronatul caselor de marcat: 10 recomandari pentru a evita amendarea in cazul utilizarii AMEFUltimele articole
Doi pasi simpli pentru a lichida PFA/II/IFIMM Leasing de echipamente si utilaje. TOT ce trebuie sa stii despre acest programProprietate inchiriata. Inregistrare impozite si taxe in numele proprietaruluiAngajatorii, OBLIGATI sa transmita documentele justificative pentru achizitiile de bunuri si servicii in cazul telemunciiOperare contabila in WinMENTOR. Exemple practice si recomandari
Mai multe articole despre chitante

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"