Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ciuda faptului ca in data de 27.08.2013 Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis un comunicat de presa in care a a precizat faptul ca declaratia de patrimoniu si venituri NU trebuie depusa de toti romanii, o parte din mass-media continua sa dezinformeze opinia publica sustinand ca toti romanii vor trebui sa depuna declaratii de avere incepand cu 2014, ca urmare a unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul MFP, in data de 26.08.2013.
Avand in vedere faptul ca rolul mass-media este acela de a informa corect opinia publica, MFP revine si face urmatoarele precizari:
- declaratia de patrimoniu si venituri vizeaza DOAR acele persoane fizice care in urma unor verificari documentare prealabile amanuntite a tuturor informatiilor detinute si obtinute de ANAF referitoare la veniturile declarate de acestea comparativ cu acumularile lor patrimoniale urmeaza sa fie supuse unei verificari fiscale efective pentru ca prezinta un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate, fiind suspectate de evaziune fiscala;
- depunerea acestei declaratii de patrimoniu si venituri nu se va face de catre toate persoanele fizice si nici macar de catre toate persoanele fizice independente supuse inspectiei fiscale obisnuite ci numai de catre acele persoane fizice care, in urma verificarilor prealabile prezinta discrepante majore intre acumularile de avere si veniturile declarate si intra in procedura de verificare fiscala
De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca depunerea declaratiei se face numai la cererea organului fiscal, potrivit art.109^1, alin. (5^1):
(5^1) Persoana supusa verificarii are obligatia de a depune o declaratie de patrimoniu si venituri la solicitarea organului fiscal.
Subliniem faptul ca reglementarea verificarii fiscale a persoanelor fizice, bazata pe metodele indirecte de control, s-a realizat inca din 2010, prin OUG nr.117.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totodata, atragem atentia asupra faptului ca procedura de aplicare a metodelor indirecte de control si a selectarii persoanelor supuse controlului pe baza analizei de risc, a fost aprobata in 2011 prin HG nr.248 si, respectiv, HG nr.773
Proiectul de ordin la care se face referire nu face decat sa defineasca continutul si modelul propriu zis al declaratiei de patrimoniu, conform art.109^1, alin.5^2 deja existent in Codul de Procedura Fiscala:
(5^2) Elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana supusa verificarii, precum si modelul declaratiei se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Aprobarea modelului si continutului declaratiei de patrimoniu este o masura care completeaza ansamblul de actiuni pe care Ministerul de Finante le desfasoara in prezent in vederea combaterii si diminuarii evaziunii fiscale.
Sursa: MFP
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum s-a modificat profitul impozabil al sediilor permanente in RomaniaFormularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014Cand platim impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru trimestrul III 2013?Nu uitati sa depuneti la timp Formularul 204Client strain, inregistrat in scopuri de TVA in RomaniaUltimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitEsalonare la plata pentru contribuabilul cu risc fiscal mic. Care e procedura?Articole similare
Controale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Documentar fiscal: Noutati privind DECLARATIA DE PATRIMONIU si verificarea fiscala a persoanelor fiziceDin 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Zoom fiscal: Drepturile si obligatiile persoanelor fizice in cazul inspectiei fiscaleArticole similare
Reducerea TVA va atrage dupa sine, cel mai probabil, masuri de inasprire fiscalaControale ANAF: 6 probleme constatate de inspectori in sem.I din 2022ANAF: Ref. la prejudiciul adus statului din sustragerea de la plata TVA!Concluziile MFP dupa reuniunea Consiliului informal ECOFINGuvernul sustine in continuare combaterea evaziunii fiscaleUltimele articole
ANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"