Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare factura emisa intr-un exercitiu financiar anterior

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: anularea facturii, exercitiu financiar anterior, omfp 3055/2009, factura

Vom analiza, prin randurile urmatoare, situatia in care la la 31.12.2010 profitul net al societatii a fost de 9.000 ron, iar in 2012 se hotaraste stornarea unei facturi de servicii emise in decembrie 2010, care urmau a fi prestate in 2011, dar nu au mai fost executate, in suma de 43.000 euro. Vom stabili astfel in ce masura este gresita stornarea acesteia influentand exercitiul curent, si nu pe seama rezultatului reportat 2010, daca in 2012 societatea are un profit net de 100.000 euro.

Solutia consultantului:

Corectarea erorilor contabile constatate in evidenta contabila este prevazuta de dispozitiile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele Uniunii Europene, pct  63.

Conform acestor prevederi, erorile constatate se pot referi fie la exercitiul curent fie la alte exercitii din perioade anterioare.  

Erorile sunt recunoscute drept greseli rezultate din utilizarea sau neutilizarea unor  informatii credibile care:

- erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate in vederea emiterii acestora;

- ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Aceste erori se refera la greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, interpretarea eronata a evenimentelor economice si a fraudelor etc.

Pentru corectarea unei facturi transmise clientului si inregistrata in evidenta contabila se poate emite o noua factura cu informatiile din documentul initial, dar cu semnul minus.

Scoaterea din evidenta a unui  client in anul 2012 nu reprezinta o omisiune sau o eroare care, potrivit reglementarilor contabile si fiscale, sa justifice corectarea datelor din factura emisa initial pe seama rezultatului reportat si sa se depuna o declaratie rectificativa pentru anul 2010.

Potrivit principiului conform caruia impozitul pe profit se calculeaza pe baza veniturilor si cheltuielilor dintr-un an fiscal, operatiunea de anulare a unei facturi catre un client al societatii influenteaza profitul impozabil aferent anului fiscal in care are loc operatiune (2012).

Mentionam ca in acest caz este obligatorie si informarea in scris a debitorului respectiv pentru ca si acesta la randul lui sa isi poata recalcula profitul impozabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare factura emisa intr-un exercitiu financiar anterior":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016