Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Situatii fiscale: tranzactii intre mai multe state. Cum procedam la leasingul extern?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva, situatii fiscale, leasing, extern, fiscal, tva, livrare, intracomunitar, export, cod fiscal

Leasingul extern va fi tratat mai jos prin cazul unei companii romane, inregistrata in scopuri de TVA, care are ca asociat unic o persoana juridica din Israel.



Asociatul unic doreste achizitionarea unui utilaj din UE care va fi folosit in procesul de productie al societatii din Romania, utilaj pentru care se va incheia un contract de leasing financiar intre persoana juridica din Israel si societatea din Romania.

Astfel,in Romania ajunge utilajul respectiv cu un CMR (conditie EXW) in care expeditorul este firma din Finlanda, destinatarul este o alta firma din Anglia iar locul de livrare este Romania.Exista si un document de livrare ( aviz de expeditie ) intre Finlanda si Anglia.

Asociatul din Israel primeste factura din Anglia pe care a achitat-o; doreste incheiarea leasing-ului si incasarea facturilor de leasing de la firma din Romania.

Vom stabili ce fel de tranzactie este aceasta operatiune si care sunt obligatiile de inregistrare, declarare si plata a TVA din d.p.d.v al firmei din Romania si a celei din Israel, precum si ce documente trebuie sa detina firma din Romania pentru a justifica acesta tranzactie.

In esenta, noi intelegem urmatoarea situatie: o societate din Finlanda factureaza un echipament catre o societate din Marea Britanie. Presupunem ca aceste societati si societatea din Romania sunt inregistrate in scopuri de TVA in statele de rezidenta.
 
Societatea din Marea Britanie efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul Romaniei, fapt pentru care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de efectuarea achizitiei, conform art. 153 alin. (4) si alin. (5) din Codul fiscal.

Acest lucru inseamna ca efectueaza o livrare pe teritoriul national al Romaniei deoarece bunurile nu parasesc tara, prin urmare va factura echipamentul catre societatea din Israel cu TVA.
 
In acest caz, societatea din Israel, presupunand ca are dreptul sa efectueze servicii de leasing financiar, efectueaza o achizitie de active la care avea dreptul sa deduca TVA , se va inregistra in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal. Mentionam faptul ca persoanele impozabile straine nu beneficiaza de plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei.

Prin urmare, societatea din Romania va primi facturi pentru avans, rata si valoare reziduala de la o persoana straina inregistrata in scopuri de TVA.
 
Din punctul nostru de vedere, TVA se poate deduce daca utilajul este folosit pentru activitati economice taxabile sau pentru productia de bunuri destinate activitatilor scutite de TVA cum ar fi livrari intracomunitare sau exporturi conform art. 145 din Codul fiscal.
 
Faptul ca societatea din Israel este inregistrata in scopuri de TVA in Romania nu ii confera rezidenta fiscala la noi in tara. Astfel, cheltuielile cu dobanzile sunt in sfera impozitului datorat de nerezidenti in Romania conform art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
 
In lipsa unui certificat de rezidenta fiscala a societatii din Israel, dobanda se impoziteaza conform legislatiei din Codul fiscal, respectiv cu 16% prin stopaj la sursa la data platii dobanzii.
 
In cazul in care societatea din Israel prezinta certificat de rezidenta fiscala, impozitarea se efectueaza in cel mai favorabil mod intre cel prevazut in Codul fiscal si cel prevazut in conventia de evitare a dublei impuneri intre Romania si Israel.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Situatii fiscale: tranzactii intre mai multe state. Cum procedam la leasingul extern?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016