keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Este deductibil TVA-ul la bunuri acordate ca avantaj in natura la salariati?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3055/2009, bunuri, avantaj natura, produse

Vom vedea, in cele ce urmeaza, in ce masura TVA-ul aferent unei facturi cu produse care vor fi oferite ca avantaje in natura prin impozitare la salariu este considerat deductibil. Mentionam ca factua este emisa pe societate de catre furnizori diversi.

Raspuns:

In opinia noastra TVA aferent acestor achizitii, nu este deductibila, deoarece nu corespunde nici unei situatii fiscale ce ar permite deducerea, situatii enumerate punctual de art. 145 din Codul fiscal. Avem in vedere ca orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate deduce TVA de la achizitiile efectuate in scopul realizarii unor activitati economice taxabile de la care v-a colectat TVA, sau pentru activitati economice scutite de TVA cum sunt livrari intracomunitare si exporturi.
 
In plus, daca societatea dvs ar deduce TVA la achizitie, ar avea obligatia sa colecteze TVA la data la care ar preda bunurile respective catre salariati conform art. 128 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, ce considera acesta activitate, prin efectul legii, o livrare de bunuri in sfera TVA.
 
In acest caz TVA de la achizitie, reprezinta o componenta a costului de achizitie a bunurilor acordate in natura, conform pct. 51 din OMFP 3055/2009, privind contabilitatea, deoarece este o taxa nerecuperabila la nivelul societatii comerciale.
 
La stabilirea avantajului in natura impozabil cu impozitul pe venitul din salarii, la persoana fizica, valoarea sumei impozabile reprezentata de bunurile acordate in mod gratuit, va cuprinde si TVA devenit nedeductibil.
 
Acest lucru rezulta nu numai din cadrul normativ amintit anterior dar si din faptul ca daca aceiasi persoana fizica ar fi achizitionat aceleasi bunuri, la decontarea platilor ar fi achitat si TVA fara sa aiba un drept de deducere, pentru ca nu este persoana impozabila din punctul de vedere al TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016