keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: anularea inregistrarii, inregistrare scop tva, registrul bunurilor de capital, codul fiscal

In randurile de mai jos, stabilim ce regim fiscal se aplica pentru cheltuielile cu amortizarea si TVA deductibil pentru care s-a exercitat dreptul la achizitie pentru un imobil cumparat in iulie 2016 si inchiriat in regim de taxare ca locuinta de serviciu la o societate careia i s-a anulat din oficiu codul de TVA de catre ANAF si pentru ca nu a dovedit intentia si capacitatea de a desfasura activitate in domeniul TVA (in conditiile in care a realizat CA peste 100.000 euro).

Stabilim, totodata, daca ar fi trebuit ajustat in favoarea statului TVA-ul dedus initial si daca la redobandire avand codul valid de TVA se va putea efectua ajustarea in favoarea agentului economic. De asemenea, stabilim ce trebuie sa faca aceasta entitate pentru a redobandi cod valid de TVA.


Asa cum ati precizat si dvs., la anularea codului de TVA, aveti obligatia ajustarii sumei TVA deduse la momentul achizitiei bunului imobil. Avand in vedere faptul ca exercitarea dreptului de deducere s-a efectuat recent, in anul 2016, ajustarea se efectueaza pentru intreaga suma TVA deductibila, dedusa, deoarece corespunde perioadei de 20 ani reglementata in Codul fiscal prin art. 305 alin. (2) lit. b). Ajustarea se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, cu semnul minus, in decontul de TVA cod 300, la randul  31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".

De asemenea, ajustarea respectiva se evidentiaza si in Registrul bunurilor de capital. Acest  document de evidenta fiscala este reglementat prin normele de aplicare ale art. 305, la pct.  79 alin.  (2)  "In vederea ajustarii taxei deductibile aferente bunurilor de capital, persoanele impozabile sunt obligate sa tina un registru al bunurilor de capital, in care sa evidentieze pentru fiecare bun de capital, astfel cum este definit la art. 305 alin. (1) din Codul fiscal, urmatoarele informatii:
a) data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau  transformarii/modernizarii;
b) valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
d) taxa dedusa;
e) ajustarile efectuate conform art. 305 alin. (4) din Codul fiscal. "
 
  Pentru a redobandi calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, societatea respectiva trebuie sa se reinregistreze prin depunerea la organul fiscal competent a  formularului cod 099 si cod 088
 
Posibilitatea reinregistrarii este reglementata prin O.P.A.N.A.F. nr. 2011 din 5 iulie 2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in M.Of. nr. 589 din 3 august 2016.

Prin acest act normativ este reglementat si formularul cod 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (099)"
 
Reinregistrarea se efectueaza numai daca inceteaza situatia care a condus la anulare, fiind aplicabila  de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
 
Cheltuielile  cu amortizarea sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea rezultatului fiscal daca imobilul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice. In acest caz, deductibilitatea cheltuielilor nu este afectata de anularea, din oficiu, a codului de TVA.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016