keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Plafonul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici - documentar fiscal (partea a 2-a)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2011
Tags: tva, anularea inregistrarii, norme metodologice, legea 571/2003

Optiunea privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si ...

Optiunea privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, a  fost instituita posibilitatea ca persoanele impozabile care au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici, sa solicite scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, pana la data de 20 ianuarie a anului urmator.

De retinut! Persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta ca platitori de TVA  in termenul mentionat, au obligatia sa depuna decontul de taxa prevazut la art. 156 indice 2 din CF, pentru operatiunile realizate in cursul lunii ianuarie, pana la data de 25 februarie inclusiv.
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA este valabila din prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat scoaterea din evidenta.

In ultimul decont de TVA depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform art. 148 si 149 din CF, pentru bunurile mobile aflate in stoc, serviciile neutilizate conform art. 148 lit. c) din CF si bunurile imobile.

Daca, ulterior scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA,  persoana impozabila realizeaza in cursul unui an calendaristic o cifra de afaceri mai mare sau egala cu plafonul de scutire, are obligatia sa se  inregistreze in scopuri de TVA si sa isi exercite dreptul sa efectueze ajustarile de taxa in primul decont depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
 

Alte precizari

Hotararea Guvernului nr. 150/2011 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind CF, a adus precizari suplimentare privind solicitarea in mod eronat a scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA , in situatia in care au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire.

In cazul in care persoana impozabila a solicitat in mod eronat scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, in baza prevederilor art. 152 alin. (7) din CF, organele fiscale competente vor proceda astfel:

-  in cazul in care persoana impozabila nu s-a inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din CF pana la data identificarii acestei erori de catre organele de inspectie fiscala, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze pe perioada cuprinsa intre data anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din CF si data identificarii acestei erori. Totodata, organele fiscale competente vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa;

-  in cazul in care persoana impozabila s-a inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din CF pana la data identificarii acestei erori de catre organele de inspectie fiscala, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze pe perioada cuprinsa intre data la care persoanei respective i s-a anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din CF si data la care a fost inregistrata.

Important! Dupa determinarea taxei de plata conform prevederilor de mai sus organele fiscale competente vor stabili obligatiile fiscale accesorii aferente conform prevederilor legale in vigoare.

Persoanele impozabile care au solicitat in mod eronat scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA  in baza prevederilor art. 152 alin. (7) din CF, indiferent daca au facut sau nu obiectul inspectiei fiscale, au dreptul sa anuleze ajustarile de taxa efectuate la momentul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si sa isi exercite dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada cuprinsa intre data la care persoanei respective i s-a anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA si data la care a fost inregistrata, in primul decont depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, in conditiile prevazute la art. 145-149 din CF.
*
Baza legala: 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pct. 3 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, pct. 62 alin.(3), (6) din Hotararea Guvernului nr. 150 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 . (Sursa: DGFP Valcea)

Click aici pentru a citi prima parte.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016