Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare cod TVA. Formular 300. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: anulare cod tva, anaf, formular 300, codul de tva, perioada fiscala trimestrul

In analiza de mai jos, discutam despre o societate care are codul TVA anulat la data de 1.05.2015 conform art. 153 alin. (9) lit. e) din Legea 571/2003, fiind in sistem TVA la incasare si avand TVA de recuperat la data anularii codului de TVA. In luna iunie 2016, isi recapata codul de TVA platitor (perioada fiscala trimestrul).


Vom raspunde urmatoarelor intrebari:

"Cum se procedeaza cu valoarea TVA de recuperata, existenta in sold atat in fisa platitorului, cat si in balanta agentului economic? Se preia in primul decont de TVA ce urmeaza a fi depus la randul "Soldul sumei negative a TVA reportate din perioada precedenta pentru care nu s-a solicitat rambursare (rd.42 din decontul perioadei fiscale precedente)?"

Iata raspunsul specialistului:


Potrivit Ordinului ANAF nr 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", in randul 38 din decontul de TVA se preia suma prevazuta la rd. 42 din decontul perioadei precedente celei de raportare, pentru care nu s-a solicitat rambursarea, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul anterior.

De mentionat urmatoarele aspecte:

Potrivit pct 54(6) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art 149 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

"In cazul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale competente conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, se considera ca bunurile de capital nu sunt alocate unei activitati economice pe perioada in care nu au avut un cod valabil de TVA, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art.149 alin. (4) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal. Ajustarea va fi reflectata in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferenta bunurilor de capital proportional cu perioada ramasa din perioada de ajustare, in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. In situatia bunurilor de capital livrate in cadrul procedurii de executare silita, in regim de taxare, in perioada in care persoanele impozabile nu au avut un cod valabil de TVA, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferenta acestora proportional cu perioada ramasa din perioada de ajustare, determinata in functie de anul in care a avut loc livrarea bunurilor respective. Ajustarea va fi reflectata in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior’’.

Asadar, se impune ajustarea taxei pe valoarea adaugata aferenta bunurilor de capital, atat cu ocazia anularii codului de TVA cat si a reinregistrarii in scopuri de TVA.

 De asemenea, daca pe perioada anularii codului de TVA societatea a efectuat achizitii, nu beneficiaza de dreptul de deducere al TVA aferenta achizitiilor respective, TVA se ajusteaza in favoarea persoanei impozabile, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 156^2 depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA( art 11(1^3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

, ANAF, formular 300, codul de TVA, perioada fiscala trimestrul
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare cod TVA. Formular 300. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016