Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatia platii TVA pentru autoturisme NU intervine in anumite situatii. Noi reguli prevazute de Codul Fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: scutire de la plata tva, plata tva, plata tva pentru autoturisme

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza ca prin articolul 294^1 din Codul fiscal sunt stabilite reguli privind plata TVA aferenta autoturismelor care au fost importate sau achizi?ionate in regim de scutire de la plata TVA de catre ambasade si diplomati.

Potrivit acestor prevederi, daca autoturismele se instraineaza intr-o perioada mai scurta de doi ani de la data achizi?iei, ambasadele sau diplomatii care le instraineaza au obligatia sa plateasca TVA de a carei scutire au beneficiat.

Obligatia de plata a TVA nu intervine in urmatoarele situatii: 

a) autoturismul este exportat in regim de scutire; 
b) autoturismul este instrainat catre o persoana care ar beneficia de scutirea de TVA conform art.294 alin.(1) lit. j) - l) din Codul fiscal, cu obligatia noului proprietar de a achita TVA in cazul in care instraineaza autoturismul pana la finalul perioadei de doi ani; 
c) autoturismul este distrus sau furat.

In contextul de mai sus, a fost necesara elaborarea unei proceduri de stabilire a TVA datorate de catre ambasade sau diplomati pentru autoturismele cumparate in regim de scutire, daca sunt instrainate in conditiile prevazute de lege.

Sumele datorate vor fi stabilite prin decizii emise de organele fiscale, pe baza cererilor (FORMULAR 380) depuse de ambasadele sau diplomatii care instraineaza autoturismele cumparate in regim de scutire de la plata TVA.

Baza legala: 

Ordinul presedintelui ANAF nr. 1159 din 22 iulie 2021 privind aprobarea Procedurii de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorate in Romania de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare, personalul acestora si cetatenii straini cu statut diplomatic si consular pentru mijloacele de transport care au fost importate sau achizitionate in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata si care se instraineaza intr-o perioada mai scurta de 2 ani de la data importului/achizitiei, precum si a modelului si continutului unor formulare (Monitorul Oficial nr. 763 din 5 august 2021).


Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatia platii TVA pentru autoturisme NU intervine in anumite situatii. Noi reguli prevazute de Codul Fiscal":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016