Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Anulare cod TVA si raportare eronata 394. Ce implicatii fiscale si amenzi apar?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 07 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: anulare tva, declaratia 394, codul fiscal, cifra de afaceri, raportare eronata

In analiza de mai jos, stabilim ce se intampla in cazul in care o societate solicita atribuirea codului de TVA ca urmare a depasirii cifrei de afaceri si nu ii este acordat, precum si in cazul in care se anuleaza un cod de TVA in urma unui control. De asemenea, vom vedea ce implicatii sunt in cazul in care in urma controlului se constata diferente de raportare in declaratia 394. Se mentioneaza ca facturile au fost inregistrate in contabilitate, dar nu s-au depus declaratii retificative 394.

Potrivit intelegerii noastre, in cazul primei intrebari, ati fost obligati sa va inregistrati in scopuri de TVA, ca urmare a depasirii plafonului de scutire, insa autoritatile au procedat imediat la anularea codului de TVA. In aceasta situatie, veti aplica prevederile art. 11, alin. 8 din Codul Fiscal:

(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferentă operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Prin urmare, societatea dumneavoastra are obligatia sa colecteze TVA pentru livrarile taxabile efectuate si sa le declare prin interemediul formularului 311, impreuna cu plata efectiva a TVA colectata.

In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare, nu cunoastem situatii in care, in urma unei inspectii fiscale, autoritatile pot dispune anularea codului de TVA. Prevederile privind anularea codului de TVA sunt stipulate la art. 316, alin. 11 din Codul Fiscal

In masura in care in urma unui control se constata ca declaratiile 394 depuse sunt eronate atunci organele de inspectie fiscala pot emite dispozitie de masuri prin care sa oblige societatea la corectarea declaratiilor eronate. Depunerea unei declaratii 394 eronate nu constituie contraventie astfel ca nu se sanctioneaza contraventional.

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Anulare cod TVA si raportare eronata 394. Ce implicatii fiscale si amenzi apar?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Comentarii 1 comentarii

Pomparau Silvia 2016-03-10 09:14:52

-Buna dimineata!
Unde scrie ca "depunerea unei D.394 eronate nu constituie contraventie, astfel ca nu se sanctioneaza contraventional", pentru ca am depus pe 24.02.2016 declaratia 394 si care dintr-o eroare operationala am luat perioada ianuarie 2015, nu ianuarie 2016. De obicei, daca incarci de 2 ori o declaratie, primesti imediat mesaj ca exista o declaratie deja depusa, ori eu nu am primit un asemenea mesaj, ci pur si simplu declaratia a fost incarcata, am nr.indexului de incarcare, e validata, etc. Ce as putea sa fac, amenda este de 12.000 lei, pt.ca se considera ca nu am depus declaratia.
- Multumesc mult si astept raspunsul sumneavoastra!

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016