Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este procedura de scoatere din evidenta a persoanelor platitoare de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mar. 2018
Tags: tva, cod fiscal, baza legala, impozit

In analiza de mai jos, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, ce realizeaza o cifra de afaceri sub 220.000 lei si care efectueaza achizitii intracomunitare cu o valoare mai mica de 10.000 euro/an, doreste sa solicite scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.

Vom vedea cum trebuie sa procedeze in acest caz.

Iata raspunsul specialistului!

In cazul in care persoana impozabila s-a inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, prevederile art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul Fiscal ii ofera posibilitatea de a opta pentru scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.

Trebuie sa avem in vedere faptul ca societatea isi poate formula optiunea doar in situatia in care cifra de afaceri din anul precedent si cifra de afaceri realizata in anul in curs pana la data solicitarii nu a depasit plafonul de scutire prevazut la art. 310 din Codul Fiscal, de 220.000 lei, conditie pe care compania in discutie o indeplineste.   

Referitor la achizitiile intracomunitare de bunuri ce se vor efectua dupa iesirea din evidenta persoanelor inregistate in scopuri de TVA, acestea nu vor fi considerate operatiuni impozabile in Romania daca valoarea lor nu va depasi pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.

Totodata, dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, societatea nu va mai putea efectua achizitii intracomunitare de servicii decat in situatia in care va obtine din nou un cod valid de TVA. Intrucat pentru a primi de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care societatea este obligata la plata taxei in Romania are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA potrivit art. 317, inaintea primirii serviciilor respective.

In situatia in care persoana impozabila a avut obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA potrivit art. 317 din Codul Fiscal, societatea poate solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA oricand, dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care a fost inregistrata, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care face solicitarea sau in anul calendaristic anterior si daca nu si-a exercitat optiunea.

Daca societatea s-a inregistrat in scopuri de TVA prin optiune, atunci va putea solicita anularea inregistrarii oricand dupa expirarea a 2 ani calendaristici care urmeaza anului in care a optat pentru inregistrare, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior.

Si in aceasta situatie, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, societatea va avea obligatia de a respecta regulile enuntate anterior, cu privire la conditiile in care se vor efectua achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii.

In concluzie, in situatia in care persoana impozabila s-a inregistrat in scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316 din Codul Fiscal, avand in vedere faptul ca cifra de afaceri realizata de catre societatea in discutie a fost sub 220.000 lei in ultimii doi ani anteriori, aceasta poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.

In situatia in care pesoana impozabila s-a inregistrat in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 317 din Codul Fiscal, daca valoarea achizitiilor intracomunitare nu va depasi plafonul de achizitii in anul in care se va depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior, si totodata nu efectueaza achizittii intracomunitare de servici, va putea solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Redam mai jos baza legala aplicabila:

Art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul Fiscal - Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA:

[...]

g)in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 3151;

Art. 317 alin. (5) „Persoana inregistrata in scopuri de TVA conform alin. (1) lit. a) poate solicita anularea inregistrarii sale oricand, dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care a fost inregistrata, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care face solicitarea sau in anul calendaristic anterior si daca nu si-a exercitat optiunea conform alin. (7)”

Art. 317 alin. (6) „Persoana inregistrata in scopuri de TVA conform alin. (2) poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa expirarea a 2 ani calendaristici care urmeaza anului in care a optat pentru inregistrare, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior, daca nu si-a exercitat optiunea conform alin. (7)."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este procedura de scoatere din evidenta a persoanelor platitoare de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016