Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impunerea veniturilor din comisioanele obtinute de nerezidenti. Ce impozite se retin?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, nerezident, certificat rezidenta fiscala, venit comision, codul fiscal, impunerea veniturilor

In randurile urmatoare, analizam cazul in care o persoana fizica cu domiciliu fiscal in Canada este reprezentantul unui SRL romanesc in Polonia. Conform contractului, pentru orice comanda livrata in Polonia, persoana fizica din Canada are de facturat un comision 5% din pretul de vanzare.


Vom stabili astfel ce impozite se retin in favoarea bugetului de stat in cele doua conditii:

- Prezinta certificat de rezidenta fiscala;
- NU prezinta certificat de rezidenta fiscala.

Ca regula generala, veniturile din comisioane obtinute de un nerezident de la un rezident din Romania sunt considerate venituri impozabile obtinute din Romania si supuse impozitului prin retinere la sursa conform art. 115 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. Nu conteaza faptul ca serviciile de comisionare nu au loc pe teritoriul Romaniei, ele sunt mentionate distinct ca venituri impozabile la lit. f) a art. 115 alin. (1) din Codul fiscal.

Prin urmare, fiind vorba de venituri impozabile obtinute de persoana fizica nerezidenta de la societatea din Romania se procedeaza astfel:

-    daca beneficiarul de venit nerezident prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale din Canada, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 16% potrivit art. 21 paragraf 2 din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Canada, coroborat cu art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal

-    (se aplica cota din Romania). In aceasta ipoteza, evitarea dublei impuneri se realizeaza prin metoda deducerii impozitului retinut la sursa prevazuta la art. 23 din Conventie. Astfel, in baza certificatului de atestare a impozitului platit prin retinere la sursa, eliberat de autoritatile fiscale romane in baza art. 120 din Codul fiscal, persoana fizica nerezidenta poate solicita propriilor autoritati fiscale din Canada deducerea acestui impozit din impozitul datorat in Canada;

-    daca beneficiarul de venit nerezident nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 16% prevazuta de art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal    .

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impunerea veniturilor din comisioanele obtinute de nerezidenti. Ce impozite se retin?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016