Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati din Romania care are ca actionari un rezident roman (persoana fizica) si un nerezident, persoana juridica din Cipru, aceasta din urma detinand actiuni in cadrul firmei in proportie de 51%, cu o vechime de 6 ani. In cursul lunii iunie 2012 se efectueaza plata dividendelor, cu retinerea impozitului de 16% aferent dividendelor platite actionarului rezident roman, iar pentru actionarul nerezident, plata s-a efectuat fara a i se retine impozit pe dividende. Vom vedea astfel care sunt obligatiile fiscale de indeplinit ale SRL-ului din Romania, din punct de vedere al impozitului pe dividende, impozitului pe venitul nerezidentilor si al aplicarii conventiei pentru evitarea dublei impuneri.
Raspuns:Dividendele platite persoanei fizice rezidente reprezinta venituri din investitii si sunt reglementate la Titlul III "Impozit pe venit", Capitolul 5 "Venituri din investitii" din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.In conformitate cu prevederile art. 67 alin.(1) din actul normativ mentionat mai sus, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, o data cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
Impozitul pe dividende se vireaza astfel:
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata pentru veniturile sub forma de dividende platite catre asociati;
- pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui in care sunt aprobat situatiile financiare anuale, in situatia dividendelor distribuite, dar care nu sunt platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care sunt aprobate situatiile financiare anuale.
Impozitul retinut se raporteaza prin Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" (pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata) si Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" (pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat).
In ceea ce priveste persoana juridica nerezidenta sunt aplicabile prevederile Titlului V din Codul fiscal - " Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania" sau, dupa caz, prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In conformitate cu prevederile art. 115 alin. (1) lit. a) si 116 din Codul fiscal dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate. Impozitul datorat se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorul de venituri, societatea din Romania.
Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute.
Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatului pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
Conform art. 117 lit. h) sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 201 alin. (4);
2. in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei;
3. plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
Daca beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, pentru acordarea acestei scutiri persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1-4.
Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata»;
2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal , fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Asadar, daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate veniturile din dividende obtinute de persoana juridica rezidenta in Cipru sunt scutite de impozit.
Astfel cum prevede art. 119 alin. (1) din Codul fiscal , platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Modelul si continutul Declaratiei informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti.este reglementat de punctul 15 indice 1 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol. Potrivit acestuia, declaratia cuprinde si:
- Denumire/Nume si prenume beneficiar de venit nerezident;
- Natura venitului
- Venitul beneficiarului de venit nerezident (suma bruta);
- Impozit retinut si platit la bugetul statului / scutire de impozit
- Actul normativ care reglementeaza impunerea / scutirea
Astfel, in declaratia informativa se inscriu si veniturile scutite de impozit si actul normativ care reglementeaza scutirea. Ca atare, societatea din Romania va depune formularul prevazut de art. 119 din Codul fiscal , respectiv "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
In conformitate cu prevederile art. 72 alin. (1) din Codul de procedura fiscala , societatea nerezidenta care este subiect intr-un raport juridic fiscal trebuie sa se inregistreze fiscal primind un cod de identificare fiscala.
In situatia in care societatea nerezidenta realizeaza in Romania numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, cum este si cazul veniturilor din dividende de la un rezident, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea societatii din Romania, in calitatea de platitor de venit, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. (4) din Codul de procedura fiscala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce declaratii depun si ce plati fac firmele supuse impozitului specific in 2017?Dividende platite unei persoane fizice nerezidente. Cum tratam veniturile din servicii obtinute de nerezidenti in Romania?Studii de caz: Impozitul pe profit, impozitul forfetar, lichidare25 octombrie 2021, termenul scadent pentru 9 obligatii fiscaleNoi creante incluse in FORMULARUL 100Ultimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVAAnaliza zilei: Toate modificarile privind impozitul pe venit din noul Cod fiscalSocietatile cu datorii la actionari/asociati, obligate sa reconstituie activul net, pana la inchiderea exercitiului financiar urmatorUltimele articole
Distribuire DIVIDENDE catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaDIVIDENDE. Poate un asociat sa renunte la DIVIDENDE in favoarea celorlalti asociati?Impozit DIVIDENDE. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?Impozit DIVIDENDE. TOT ce trebuie sa stii despre impozitul pe DIVIDENDE in 2025Cum se face impozitarea veniturilor din DIVIDENDE distribuite DUPA data de 1 ianuarie 2025Articole similare
Inspectorii antifrauda fiscala verifica veniturile obtinute din activitatea onlineNou! Hotararea CCF 7/2015. Examen atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent. Sesiunea noiembrie 2015Studiu de caz: Calcul si declarare TVA colectat, inclusiv accesoriileObligatiile persoanelor fizice privind CASS datorate pentru veniturile din dividendeSocietate care beneficiaza de OUG 132/2020. In ce masura se pot acorda bonusuri pentru angajati si care este procedura de decontare a indemnizatiei de 75%?Ultimele articole
Voucherele de vacanta: Reguli, IMPOZITe, CAS si CASS in 2025Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataDistribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaTVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorArticole similare
MFP elimina Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) si, temporar, DECLARATIIle cod 392A, 392B si 393Pana pe 1 martie 2022 trebuie depusa de contribuabili declaratia de inactivitateConventii civile - Cine depune DECLARATIIle si cine face plataCat va fi cursul de schimb in iarna? Un euro de 5 lei... doar un vis urat?Se apropie data-limita pentru depunerea formularului 230!Ultimele articole
TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Mijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEAplicarea TVA la incasare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025Depunere DECLARATII. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Comert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaArticole similare
Lichidare microintreprindere. Ce impozite si obligatii apar?Cesiune parti sociale. Ce tratament fiscal se aplica?Start-Up Nation – editia III: Noi punctaje pentru inovatie si ponderea echipamentelor tehnologiceOpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobateImpozitarea veniturilor pe dividendeUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"