Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati din Romania care are ca actionari un rezident roman (persoana fizica) si un nerezident, persoana juridica din Cipru, aceasta din urma detinand actiuni in cadrul firmei in proportie de 51%, cu o vechime de 6 ani. In cursul lunii iunie 2012 se efectueaza plata dividendelor, cu retinerea impozitului de 16% aferent dividendelor platite actionarului rezident roman, iar pentru actionarul nerezident, plata s-a efectuat fara a i se retine impozit pe dividende. Vom vedea astfel care sunt obligatiile fiscale de indeplinit ale SRL-ului din Romania, din punct de vedere al impozitului pe dividende, impozitului pe venitul nerezidentilor si al aplicarii conventiei pentru evitarea dublei impuneri.
Raspuns:Dividendele platite persoanei fizice rezidente reprezinta venituri din investitii si sunt reglementate la Titlul III "Impozit pe venit", Capitolul 5 "Venituri din investitii" din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.In conformitate cu prevederile art. 67 alin.(1) din actul normativ mentionat mai sus, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, o data cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
Impozitul pe dividende se vireaza astfel:
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata pentru veniturile sub forma de dividende platite catre asociati;
- pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui in care sunt aprobat situatiile financiare anuale, in situatia dividendelor distribuite, dar care nu sunt platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care sunt aprobate situatiile financiare anuale.
Impozitul retinut se raporteaza prin Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" (pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata) si Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" (pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat).
In ceea ce priveste persoana juridica nerezidenta sunt aplicabile prevederile Titlului V din Codul fiscal - " Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania" sau, dupa caz, prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In conformitate cu prevederile art. 115 alin. (1) lit. a) si 116 din Codul fiscal dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate. Impozitul datorat se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorul de venituri, societatea din Romania.
Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute.
Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatului pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
Conform art. 117 lit. h) sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 201 alin. (4);
2. in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei;
3. plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
Daca beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, pentru acordarea acestei scutiri persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1-4.
Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata»;
2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal , fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Asadar, daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate veniturile din dividende obtinute de persoana juridica rezidenta in Cipru sunt scutite de impozit.
Astfel cum prevede art. 119 alin. (1) din Codul fiscal , platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Modelul si continutul Declaratiei informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti.este reglementat de punctul 15 indice 1 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol. Potrivit acestuia, declaratia cuprinde si:
- Denumire/Nume si prenume beneficiar de venit nerezident;
- Natura venitului
- Venitul beneficiarului de venit nerezident (suma bruta);
- Impozit retinut si platit la bugetul statului / scutire de impozit
- Actul normativ care reglementeaza impunerea / scutirea
Astfel, in declaratia informativa se inscriu si veniturile scutite de impozit si actul normativ care reglementeaza scutirea. Ca atare, societatea din Romania va depune formularul prevazut de art. 119 din Codul fiscal , respectiv "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
In conformitate cu prevederile art. 72 alin. (1) din Codul de procedura fiscala , societatea nerezidenta care este subiect intr-un raport juridic fiscal trebuie sa se inregistreze fiscal primind un cod de identificare fiscala.
In situatia in care societatea nerezidenta realizeaza in Romania numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, cum este si cazul veniturilor din dividende de la un rezident, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea societatii din Romania, in calitatea de platitor de venit, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. (4) din Codul de procedura fiscala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reminder ANAF! Luni, 25 iulie 2022, este termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleStudiu de caz: Recuperarea de TVA in cazul suspendarii activitatii unei firmeStudii de caz: Impozitul pe profit, impozitul forfetar, lichidareMarti, 25 iulie 2023, termenul de depunere a 10 declaratii fiscale importanteDeclaratia 112 are un nou model. Vezi modificarileUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleArticole similare
Nerepartizare profit pentru investitii SRL-D. Cum se poate repartiza profitul pe DIVIDENDE?DIVIDENDE repartizate in 2022. Pot fi achitate in numerar prin casierie in limita plafonului de 10.000 lei/zi?Studiu de caz: Plafon retragere numerar de la bancomat pentru efectuare de plati in numerarDeclaratiile care se depun pana la 27 ianuarie 2017. Termen prelungitVeniturile din dobanzi ar putea fi impozitate diferit. Noile modificari propuseUltimele articole
Repartizare DIVIDENDE catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Bilant interimar sem. III 2024. Se poate intocmi bilant interimar in luna decembrie?ANAF: 2,74 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma inspectiilor din luna octombrie 2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasArticole similare
Noutati Declaratia 600 din anul 2016. Indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensiiANAF: Procedura raportarii creantelor fiscale ref sedii secundareStudiu de caz: Termen prescriere obligatii fiscaleMFP a emis un nou proiect de ordin pentru aprobarea unor formulare pentru evitarea dublei impuneriIMPOZITarea veniturilor din conventii civile. Care sunt IMPOZITele calculate pentru mai multe situatii?Ultimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025TOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024Articole similare
Termen de depunere si de declarare la bugetul general consolidat - 25 februarieDeclarare in 394 factura cu reparatii auto. Cum procedam privind deducerea de 50%?CAS in cazul unei intreprinderi individuale. Cum procedam?Ultima versiune pentru Declaratia 112 e disponibilaMiercuri, 25 septembrie, expira termenul pentru unele DECLARATIIUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESVineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor DECLARATII importanteReminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11Situatii financiare anuale. De cand exista obligatia de a fi depuse EXCLUSIV electronicNOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Articole similare
Plata dividende in numerar. Ce aspecte fiscale trebuie sa cunoastem pentru a nu incalca legea?Manualul de politici contabile. De ce este important si cand poate fi modificatNoutati Legislatie Fiscala 13-17 aprilie 2009 - Monitorul OficialDin 23 iulie 2023 se aplica modificarile aduse Legii Societatilor nr. 31/1990 prin Legea 222/2023Cum se poate face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Ultimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Clarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"