Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare sau distribuire bunuri la lichidarea voluntara. Cum procedam privind ajustarea TVA si inregistrarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: anulare, inregistrare tva, mijloace fixe, lichidarea voluntara

In analiza de mai jos, discutam despre o societate comerciala, tip SRL, infiintata in anul 2007, inregistrata in scop de TVA din 2007, are in evidenta imobilizarilor corporale mijloacelor fixe achizitionate in anii 2007 si 2008, in prezent complet amortizate. In luna august 2013, conform art. 153, alin. (9), lit. e) organele fiscale au anulat inregistrarea in scop de TVA. In prezent asociatul unic a hotarat dizolvarea si concomitent, lichidarea voluntara a societatii.


In cazul in care mijloacele fixe, complet amortizate, sunt vandute asociatului unic, apar urmatoarele intrebari:
- Se impune ajustarea TVA?
- Factura de vanzare se intocmeste cu TVA. In acest caz, care sunt pasii de urmat, se solicita o noua inregistrare in scop de TVA, se intocmeste Declaratia 311?



    In primul rand, in ceea ce priveste ajustarea la momentul anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA, in eventualitatea in care  mijloacele fixe respective s-au incadrat in categoria bunurilor de capital, nu mai aveati obligatia ajustarii sumei TVA deduse daca  bunurile respective nu se mai aflau in perioada de ajustare de 5 ani reglementata prin art. 149.  De asemenea, daca mijloacele fixe nu sunt de natura bunurilor de capital,  obligatie de ajustare reglementata prin art. 148  nu intervenea in situatia in care la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA,   activele respective erau amortizate integral.

         Astfel, ajustarea sumei TVA deduse pentru acele mijloace fixe nu trebuia efectuata nici la momentul anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA, dar nici  nu se va efectua la momentul vanzarii  mijloacelor fixe. Avand in vedere faptul ca bunurile urmeaza a fi  vandute asociatului unic, vanzarea trebuie efectuata la valoarea de piata, astfel incat sa evitati reconsiderarea diferentei dintre valoarea de piata si valoarea de vanzare drept dividende primite de catre asociat. In acest context, am in vedere prevederile pct. 12 lit. c) al art. 7 Definitii ale termenilor comuni

12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:…..    c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;……     Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:….    - suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.

            In al doilea rand, la vanzarea activelor respective, asa cum ati precizat si dvs., trebuie sa colectati TVA, suma  care trebuie virata bugetului de stat si declarata prin formularul cod 311 reglementat prin O.M.F.P. nr.  632 din  9 martie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal". Bunurile respective pot fi distribuite fara vanzare. In acest caz, nu trebuie solicitata reinregistrarea in scopuri de TVA care, oricum, nu s-ar acorda deoarece nu sunt indeplinite criteriile stabilite prin formularul cod 088.  

           Totusi, trebuie sa retineti ca vanzarea activelor catre asociat nu este obligatorie, in astfel de situatii avand loc distribuirea bunurilor la lichidarea societatii.

   D.p.d.v. al TVA, distribuirea unui bun din  activele unei firme  catre un asociat  reprezinta  livrare de bunuri efectuata cu plata si se colecteaza TVA numai daca pentru achizitia bunului respectiv s-a exercitat dreptul de deducere. Acest aspect este reglementat in mod expres prin articolul 128 alin.  5 din Codul fiscal   Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

TVA se colecteaza prin aplicarea cotei standard de 24%  asupra bazei de impozitare a TVA determinate conform prevederilor  art.  137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din: ...c)  pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), …… pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme;.

 Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la  pct. 18 alin.  (4) din Normele metodologice de aplicare ale acestui articol: In sensul art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) si (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.Astfel, avand ca bunurile sunt complet amortizate la data distribuirii, baza de impozitare fiind zero, societatea nu datoreaza TVA bugetului de stat, caz in care nu trebuie sa emita nici factura. Din acest motiv nu trebuie sa depuna nici formularul cod 311. In acest caz, la distribuirea bunurilor respective catre asociatul unic este  suficienta intocmirea unui aviz de expediere in care se mentioneaza cantitatea si denumirea mijloacelor fixe si se inscrie mentiunea  nu se factureaza, bunuri distribuite prin lichidare.  Avizul de insotire este necesar pentru asociat in situatia in care este obligat sa justifice provenienta mijloacelor fixe.

In concluzie, trebuie sa faceti distinctie intre vanzarea activelor care trebuie efectuata la valoarea de piata si distribuirea bunurilor care trebuie efectuata la valoarea neamortizata.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare sau distribuire bunuri la lichidarea voluntara. Cum procedam privind ajustarea TVA si inregistrarea TVA?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016