Tags: asf, asigurarea locuintei, legea 260 2008
Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Cristian Rosu, a anuntat ca ASF are in plan modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor, astfel incat legea sa fie mai flexibila si functionala.
"Vom propune partenerilor, si aici ma refer la Ministerul Dezvoltarii, o modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor, astfel incat sa facem o lege mai flexibila, o lege functionala si scopul final este cresterea gradului de cuprindere in aceasta zona pentru ca la un 19% - 20% cat este acum nu reprezinta nimic. Practic, nici nu cream acea masa critica de asigurari sociale, pentru ca eu o vad ca pe o asigurare sociala pana la urma, ca la 10 - 20 de euro per prima de asigurare si 20.000 de euro nu poate sa reprezinte altceva, dar care poate sa asigure si sa creeze o siguranta atat pentru asigurati, cat si o depresurizare, daca vreti, a interventiei din bugetele publice in cazuri de... Doamne fereste!", a declarat vicepresedintele ASF, prezent, marti, la evenimentul "XPRIMM Time for Business - Provocarile anului 2019".
De asemenea, ASF mai ia in calcul si alte schimbari importante, cum ar fi modificarea Legii 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari, planul fiind acela de a crea o lege comuna cu Legea 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, astfel incat sa rezulte un cadru complet de interventie timpurie in situatii nefavorabile.
Dar, cea mai mare provocare a ASF pentru anul 2019, spune vicepresedintele Cristian Rosu, este cea a asigurarilor de sanatate, care trebuie sa fie acceptate si in mediul public. Miza unui potential parteneriat fiind crearea de surse alternative de finantare pentru prestatorii publici de servicii medicale, dar si oferirea pentru consumator a accesului la servicii medicale complete, de calitate si alternative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim tva facturare despagubiri
Intrebare:
O casa de expeditii a fost contractata de catre un client pentru efectuarea unui transport de marfuri. Casa de expeditii a livrat marfa prin intermediul unui furnizor. Respectivul furnizor a pierdut marfa. Clientul a facturat penalitatile casei de expeditii si casa de expeditii la randul sau furnizorului. Factura se emite cu tva sau nu?
Nu exista o hotarare judecatoreasca a instantei in acest sens.
Casa de expeditii si clientul sunt inregistrare in scopuri...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Cehia cu livrare in Ungaria
Intrebare:
O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza marfa de o firma inregistrata in scopuri de TVA in Cehia. Marfa se livreaza direct la clientul din Ungaria, iar firma din Romania emite factura catre acest client din Ungaria care, de asemenea, este inregistrat in scopuri de TVA. Deoarece marfa nu ajunge pe teritoriul Romaniei nu este necesar cod UIT, corect? Cum se declara aceasta achizitie in D300 si D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende catre noii asociati
Intrebare:
Avem in contul 1171 profit nerepartizat de anul trecut. Pana la 01.07.2025 firma avea asociat unic care beneficia de 100% din dividende. De la 01.07.2025 firma mai are un asociat.
Intrebarea este daca si cel de-al doilea asociat poate ridica dividende din profitul anului trecut, cand nu era asociat in firma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Valorificare stocuri ca deseuri
Intrebare:
Fabrica face pasii necesari pentru a se inchide. Dupa oprirea productiei au ramas stocuri de materii prime de aproximativ 10 milioane ron. Aceste materii prime au fost achizitionate atat de pe piata interna, UE, dar si importuri (tva amanare la plata).
S-a luat legatura cu furnizorii precum si cu alti producatori locali pentru a se preda aceste stocuri chiar si la un pret mai scazut, dar fara succes. Prin urmare, s-au cautat firme de reciclare pentru aceste stocuri. S-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate
Intrebare:
O firma depune la ONRC in 17.06.2025 cererea de lichidare cu dizolvare. Mentiunea este aprobata in 19.06.2025 si se ridica in data de 20.06.2025.
Va rugam sa ne spuneti care este perioada de lichidare si cand trebuie depus bilantul de lichidare?
Noi am considerat inceperea lichidarii in 17.06.2025 si finalizarea la 30.06.2025, pentru care depunem declaratiile fiscale. Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie parti sociale la alta societate
Intrebare: Societatea noastra a achizitionat parti sociale intr-o alta companie reprezentand 10% din capitalul social al societatii respective (partile sociale au fost platite catre o persoana fizica care are calitatea de asociat in societatea respectiva). Va rugam sa ne confirmati daca inregistrarile contabile de mai jos sunt corecte, iar in caz contrar va rugam sa ne spuneti care sunt cele corecte:
1. La data semnarii contractului de vanzare cumpare privind achizitia de parti sociale datat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<