keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Inspectie tehnica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Dec. 2008
Tags: tva, calcul tva, decont tva, prestari servicii

Intrebare: Suntem beneficiarul unor servicii de inspectie a unui furnal, care apartine unei turnatorii, pe teritorul Romaniei; furnizorul acestor servicii are domiciliu in Elvetia. Din cele citite in ...

Intrebare:
Suntem beneficiarul unor servicii de inspectie a unui furnal, care apartine unei turnatorii, pe teritorul Romaniei; furnizorul acestor servicii are domiciliu in Elvetia. Din cele citite in Codul fiscal ne-am incadra la art. 133 alin. (2) lit. a).

Va rugam sa ne spuneti daca suntem platitori de TVA, iar daca da, cum se efectueaza plata. Specificam ca factura emisa de societatea din Elvetia nu are TVA si in acest caz cum procedam?

Raspuns:
Indiferent de faptul ca prestatorul este rezident sau nerezident, contravaloarea serviciilor prestate in favoarea firmei dvs. pentru un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei se considera impozabile pe teritoriul Romaniei. Ca regula generala, pentru toate serviciile legate de bunuri imobile impozitarea se efectueaza in statul in care este situat acel bun imobil asupra caruia se presteaza lucrarile respective.

Intr-adevar, asa cum ati precizat si dvs., operatiunea se incadreaza in prevederile art. 133 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, conform caruia locul prestarii se considera locul unde „sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile“.

Lucrarile referitoare la bunurile imobile sunt detaliate la art. 133 punctul 13 din normele de aplicare a Codului fiscal si se refera la urmatoarele tipuri de operatiuni:

1) lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatare si demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa;
2) operatiunile efectuate in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor;
3) studiile si activitatile de supervizare, ca obiect de activitate al arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor. Aceste lucrari au drept scop pregatirea si coordonarea unei activitati din cele enumerate la lit. a);
4) evaluarea unui bun imobil;
5) punerea la dispozitie a spatiilor de parcare si de depozitare a bunurilor;


6) servicii de cazare si punere la dispozitie a spatiilor de camping;
7) inchirierea de seifuri ce sunt bunuri imobile prin natura lor;
8) inchirierea, arendarea, concesionarea sau leasingul de bunuri imobile;
9) serviciile de administrare a bunurilor imobile prin natura lor;
10) acordarea accesului si drepturilor de folosinta pentru cai rutiere si structuri care fac parte din acestea, ca de exemplu poduri si tuneluri.

Taxa datorata se calculeaza la suma in valuta facturata de prestatorul din Elvetia. Modul de calcul TVA presupune convertirea in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in data la care intervine exigibilitatea taxei pentru serviciul prestat. Ca regula generala, pentru prestarile de servicii efectuate pe baza de contract/comanda, faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data prestarii serviciilor.

Avand in vedere ca pentru prestarile de servicii faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data la care este emisa factura, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, cursul valutar recomandabil a fi utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA este cursul din data facturii emise.

In situatia prezentata de dvs., deoarece operatiunea este taxabila si locul prestarii se considera in Romania, trebuie sa evidentiati obligatia de plata prin formula contabila

                          4426                                                     4427

si sa o raportati prin decontul de TVA la randul 6 si 16, numai daca sunteti inregistrati in scopuri de TVA.

Daca nu sunteti inregistrati in evidentele platitorilor de TVA, trebuie sa achitati efectiv suma TVA datorata si sa depuneti concomitent la organul fiscal competent decontul special cod 301 reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.498 din 31 octombrie 2008 (M.Of nr. 743 din 3 noiembrie 2008).

Deoarece este o prestare de servicii, chiar daca operatiunea se deruleaza intre parteneri situati in doua state membre diferite, nu trebuie sa completati si sa depuneti declaratia recapitulativa cod 390 (declaratie cu caracter fiscal) si declaratia Intrastat (declaratie cu caracter statistic).

Aceste declaratii se intocmesc si se depun numai in situatia in care se realizeaza livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri, nefiind aplicabile si prestarilor de servicii. ( Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 12/ decembrie 2008)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016