Tags: tva, codul fiscal
S.C. X a construit in anul 2016 si a dat in functiune, 10 apartamente. Pentru toate acestea, plateste impozit la Primarie din anul 2016. In cazul ...
S.C. X - a construit in anul 2016 si a dat in functiune, 10 apartamente. Pentru toate acestea, plateste impozit la Primarie din anul 2016.
In cazul vanzarii, se mai considera apartamentele in cauza constructii noi si se mai calculeaza 5% TVA, avand in vedere ca ele nu au fost valorificate prin vanzare pana la aceasta data, fiind astfel considerate constructii vechi? ( vezi art. 292 din Codul fiscal)
Apartamentele in cauza sunt inregistrate in contul 371, marfa destinata vanzarii, si nu ca active corporale fixe si au procese verbale de receptie definitiva din anul 2016.
Raspunsul specialistului
Aplicarea cotei reduse de 5% nu este conditionata de incadrarea constructiei la ,,nou,, sau ,,vechi,,. Vanzarea unei constructii prin aplicarea cotei reduse de 5% se poate efectua si in cazul unei constructii vechi pentru vanzarea careia vanzatorul opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare in baza prevederilor art. 292 alin. (3) din Codul fiscal. Optiunea se formuleaza in scris pe baza unei notificari cadru al carui model se regaseste in anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, completata si depusa de catre vanzator la organul fiscal competent. Astfel, chiar daca ansamblul de locuinte se incadreaza la constructie veche, daca se opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, se poate aplica fie cota redusa de 5% , fie cota standard de 19%, in functie de conditiile care trebuie indeplinite de catre cumparatorul fiecarui apartament. Astfel, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare aferenta livrarii de cladiri si locuinte care se incadreaza in politica sociala.
Beneficiar al cotei reduse poate fi o persoana fizica. Pentru a beneficia de cota redusa, cumparatorul trebuie sa se incadreze intr-o valoare totala de cel mult 450.000 lei, exclusiv TVA. Aceasta valoare-limita de 450.000 lei cuprinde:
* valoarea locuintei;
* valoarea cotelor indivize din:
- partile comune ale imobilului;
- anexele gospodaresti;
- terenul pe care este construita locuinta.
Cota redusa se aplica numai pentru locuintele care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.
Art. 292 alin. 2 litera f) se refera la constructii, inclusiv la terenul aferent acesteia ,,livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite,,. Regimul de scutire fara drept de deducere nu se aplica si pentru terenurile din jurul cladirii, acestea fiind considerate terenuri construibile pentru care se aplica obligatoriu regimul normal de taxare cu cota standard TVA de 19%.
Asa cum ati constatat si dvs., prin Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, nu este reglementata in mod expres sintagma ,,data primei ocupari,, a imobilelor inregistrate in evidenta dezvoltatorului imobiliar drept marfuri. Tocmai de aceea, este suficienta precizarea de la punctul 55 alin. 3 din normele de aplicare ale art. 292 alin. 2 lit. f) conform careia data primei ocupari se considera data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei.
In acest context, cladirea la care faceti referire nu se considera noua in baza prevederilor art. 292 alin. (2) lit. f) punctul 3 conform caruia livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari.
Chiar daca fiecare apartament se incadreaza in categoria constructiilor vechi, nu este recomandabila aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA reglementat prin art. 292 alin. 2 litera f) din Codul fiscal deoarece firma dvs. trebuie sa efectueze ajustarea TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA pe parcursul construirii blocului pana la receptia finala a obiectivului de investitii.
Astfel, daca este posibil, este recomandabila aplicarea cotei reduse de TVA de 5% deoarece nu mai trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse anterior pentru construirea ansamblului de locuinte deoarece se considera ca este aplicabil regimul normal de taxare.

de
Irina DumitrescuEconomist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de inmatricularea acestuia in Romania, direct catre o persoana fizica cu resedinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare teren persoana fizica. Calitatea de persoana impozabila pentru TVA
Intrebare:
In situatia in care mai multi proprietari persoane fizice (neplatitoare de tva) ai unui teren doresc sa il vanda unui dezvoltator imobiliar, cum vor proceda in urmatoarele situatii in ceea ce priveste TVA:
1. o singura vanzare a intregului teren actual arabil intravilan, dar suma care ii revine fiecarui proprietar ar fi peste 300.000 ron
2. o singura vanzare a intregului teren daca acesta ar deveni teren construibil, daca suma care ii revine fiecarui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
Intrebare:
O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obiectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si organizarea programelor de curs pentru formare profesionala initiala, continua si complementara in specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, pshihoterapie cognitiv- comportamentala, consiliere scolara si vocationala...
Veniturile incasate de asociatie pentru aceste cursuri sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA pentru vanzare onlinetipare, beneficiari diversi
Intrebare:
PFA neplatitor de tva si neinregistrat in scop de tva pentru operatiuni intracomunitare, in Romania. Activitatea consta in vanzarea unor tipare/schite cu instructiuni pentru crosetat/cusut. Aceste schite+instructiunile sunt urcate pe platforme si pot fi achizitonate atat de prsoane fizice din UE/afara UE cat si de persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva din UE/afara UE. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA, de ce plafoame trebuie tinut cont,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Exercitarea dreptului de deducere a TVA
Intrebare:
Un furnizor X, ce furnizeaza servicii de transport rutier, in anul 2024, s-a conformat din proprie initiativa si corectat TVA din facturile de transport emise catre societatea noastra (transport container din Port Constanta catre clientul nostru din Romania) emise in perioada 2018-2020. ("Prin acest fapt se indreapta eroarea necolectarii TVA, avand in vedere ca X SRL a emis facturi pentru prestari de servicii de transport legate de export, in regim de scutire de TVA cu drept...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<