Tags: tva, codul fiscal
S.C. X a construit in anul 2016 si a dat in functiune, 10 apartamente. Pentru toate acestea, plateste impozit la Primarie din anul 2016. In cazul ...
S.C. X - a construit in anul 2016 si a dat in functiune, 10 apartamente. Pentru toate acestea, plateste impozit la Primarie din anul 2016.
In cazul vanzarii, se mai considera apartamentele in cauza constructii noi si se mai calculeaza 5% TVA, avand in vedere ca ele nu au fost valorificate prin vanzare pana la aceasta data, fiind astfel considerate constructii vechi? ( vezi art. 292 din Codul fiscal)
Apartamentele in cauza sunt inregistrate in contul 371, marfa destinata vanzarii, si nu ca active corporale fixe si au procese verbale de receptie definitiva din anul 2016.
Raspunsul specialistului
Aplicarea cotei reduse de 5% nu este conditionata de incadrarea constructiei la ,,nou,, sau ,,vechi,,. Vanzarea unei constructii prin aplicarea cotei reduse de 5% se poate efectua si in cazul unei constructii vechi pentru vanzarea careia vanzatorul opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare in baza prevederilor art. 292 alin. (3) din Codul fiscal. Optiunea se formuleaza in scris pe baza unei notificari cadru al carui model se regaseste in anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, completata si depusa de catre vanzator la organul fiscal competent. Astfel, chiar daca ansamblul de locuinte se incadreaza la constructie veche, daca se opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, se poate aplica fie cota redusa de 5% , fie cota standard de 19%, in functie de conditiile care trebuie indeplinite de catre cumparatorul fiecarui apartament. Astfel, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare aferenta livrarii de cladiri si locuinte care se incadreaza in politica sociala.
Beneficiar al cotei reduse poate fi o persoana fizica. Pentru a beneficia de cota redusa, cumparatorul trebuie sa se incadreze intr-o valoare totala de cel mult 450.000 lei, exclusiv TVA. Aceasta valoare-limita de 450.000 lei cuprinde:
* valoarea locuintei;
* valoarea cotelor indivize din:
- partile comune ale imobilului;
- anexele gospodaresti;
- terenul pe care este construita locuinta.
Cota redusa se aplica numai pentru locuintele care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.
Art. 292 alin. 2 litera f) se refera la constructii, inclusiv la terenul aferent acesteia ,,livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite,,. Regimul de scutire fara drept de deducere nu se aplica si pentru terenurile din jurul cladirii, acestea fiind considerate terenuri construibile pentru care se aplica obligatoriu regimul normal de taxare cu cota standard TVA de 19%.
Asa cum ati constatat si dvs., prin Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, nu este reglementata in mod expres sintagma ,,data primei ocupari,, a imobilelor inregistrate in evidenta dezvoltatorului imobiliar drept marfuri. Tocmai de aceea, este suficienta precizarea de la punctul 55 alin. 3 din normele de aplicare ale art. 292 alin. 2 lit. f) conform careia data primei ocupari se considera data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei.
In acest context, cladirea la care faceti referire nu se considera noua in baza prevederilor art. 292 alin. (2) lit. f) punctul 3 conform caruia livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari.
Chiar daca fiecare apartament se incadreaza in categoria constructiilor vechi, nu este recomandabila aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA reglementat prin art. 292 alin. 2 litera f) din Codul fiscal deoarece firma dvs. trebuie sa efectueze ajustarea TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA pe parcursul construirii blocului pana la receptia finala a obiectivului de investitii.
Astfel, daca este posibil, este recomandabila aplicarea cotei reduse de TVA de 5% deoarece nu mai trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse anterior pentru construirea ansamblului de locuinte deoarece se considera ca este aplicabil regimul normal de taxare.
de
Irina DumitrescuEconomist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitia si revanzarea brazilor de Craciun
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa achizitioneze de la o persoana fizica, fara nicio forma de organizare, brazi in vederea revanzarii lor catre alte societati. Care sunt documentele care trebuie sa le folosim? Este suficient borderoul de achizitie pentru intrare in gestiune? Pentru iesirea din gestiune este suficienta factura? In opinia noastra, acesti brazi nu intra in sfera materialului lemnos, este corecta abordarea noastra?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru tranzactii intracomunitare
Intrebare:
O societate cod caen 2562 cu un singur angajat, doreste sa prestezi servicii de sudura pe teritoriul Olandei. Care este posibilitatea de a emite factura cu tva 0 (taxare inversa), firma este neplatitoare de TVA in tara, iar beneficiarul este persoana impozabila (cu TVA verificat in vies). Daca obtine cod de TVA intracomunitar poate factura cu taxare inversa, prestarea de serviciu este in Olanda? Care este modalitatea si ce presupune acest cod?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA pentru import pe teritoriul intracomunitar
Intrebare:
TVA - vanzare rezidenti din Romania, transport marfa China-Polonia.
Societate din Romania cumpara marfa din China, pe care o vinde catre o alta societate din Romania, care la randul ei o vinde catre o societate din Polonia. Transportul este direct China - Polonia. Clientul din Romania solicita factura in valuta, fara TVA, plata urmand sa o faca in valuta. Nu am gasit reglementari in acest sens. Consideram ca factura intre cele doua firme romanesti este cu TVA si in lei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Omisiune inregistrare in scopuri de TVA
Intrebare:
O societate comerciala, SRL, neplatitoare de TVA, a depasit plafonul de TVA de 300.000 LEI in luna Octombrie insa nu a fost depusa cerere pentru inregistrarea in scopuri de TVA decat pe data de 2 Decembrie. In luna Noiembrie societatea a emis 2 facturi in valoare totala de 60.000 LEI fara sa aplice TVA, neavand cod de TVA.
Care sunt riscurile ce pot aparea din neinregistrarea la timp avand in vedere faptul ca plafonul a fost depasit in Octombrie si in Noiembrie au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA operatiune de import in Romania efectuata de nerezident
Intrebare:
Cum poate recupera TVA platit in vama o societate din Italia, regasiti detalii mai jos:
- o societate din Italia achizitioneaza panouri fotovoltaice din China;
- societatea trimite panourile catre o societate din RO, prin vama Constanta, in vederea aplicarii unei membrane termoizolante pe panouri;
- dupa prelucrare, panourile se vor trimite catre Italia;
- proprietarul bunurilor este societatea din Italia;
- DVI-ul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<