Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand este posibila plata dividendelor in valuta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: conditii plata dividende, plata in valuta, dividende

Pentru a vedea care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru ca plata dividendelor sa fie posibila, unul dintre specialistii nostri a analizat urmatorul caz:

“O societate din Bucuresti are 2 asociati, dintre care unul este cetatean francez rezidend in Romania, iar celalalt cetatean roman. Se pot plati dividende pentru asociatul francez in valuta? Dar pentru asociatul roman? Asociatul francez a depus capitalul social in valuta (USD) in anul 1998, anul constituirii societatii”.

Raspunsul specialistului

Conform sectiunii II "Operatiuni valutare intre rezidenti" din Regulamentul BNR 4/2005:

"Art. 3
(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta, care se pot efectua si in valuta.

(11) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).

(2) Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (11) pot fi efectuate, in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.

(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor."

Asadar, fiind vorba de plati de dividende (care nu fac obiectul alin. (1) si (11), adica “operatiuni care decurg din vanzari de bunuri/servicii sau plati de salarii”), este permisa plata acestora in valuta, atat catre actionarii - persoane fizice nerezidente cat si catre actionarii-persoane fizice rezidente.

Conditia efectuarii platilor in valuta este sa existe un acord de vointa intre angajator si persoanele fizice beneficiare ale dividendelor respective.

In hotararea AGA de distribuire a dividendelor suma trebuie repartizata in lei, dar se poate specifica ca plata se face in valuta, conversia efectuandu-se in functie de cursul valutar al BNR valabil la data efectuarii platii. Facem precizarea ca aceasta mentiune se poate face si intr-o hotarare AGA ulterioara primei hotarari, intrucat potrivit Legii societatilor comerciale nr 31/1990, se poate reveni asupra hotararilor date cu ocazia inchiderii situatiilor financiare.

Repartizarea profitului la dividende se inregistreaza in contabilitate in lei, conform hotararii AGA.
In momentul platii dividendelor catre actionari, dupa retinerea impozitului pe dividende, care se face in lei, se face transformarea in valuta a sumei nete a dividendelor in lei, la cursul BNR valabil la data platii acestora (curs BNR afisat in ziua precedenta pentru ziua curenta), dupa care  se efectueaza plata in valuta a dividendelor nete astfel calculate, catre asociati, in conturile lor bancare deschise in valuta.
Impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii din dividendele brute.

Daca dividendele se platesc in valuta din casieria in valuta, trebuie mentionat ca potrivit Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, plafonul privind platile efectuate in numerar (10.000 lei in cazul platii de dividende) se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand este posibila plata dividendelor in valuta?":
Rating:

Nota: 4.47 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016