Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este plafonul de plati in valuta pe zi catre un funizor extern, in situatia in care se doreste a se face plata in numerar? Platile in numerar sunt plafonate la 5.000 lei/ furnizor, prin calculul ...
Care este plafonul de plati in valuta pe zi catre un funizor extern, in situatia in care se doreste a se face plata in numerar?Platile in numerar sunt plafonate la 5.000 lei/ furnizor, prin calculul valuta x curs valutar? Care sunt legile care reglementeaza platile externe in valuta, in numerar?
Raspuns:
Plata in valuta cu numerar catre furnizori externi nerezidenti este legala. Plata nu este plafonata conform O.G. nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificari ulterioare, cum ar fi platile in lei limitate la 5.000 lei, per furnizor (10.000 lei pentru furnizorii cash&carry) fara a depasi 10.000 lei zilnic.
Acest lucru este stabilit la pct. 13 din H.G. nr. 2185/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 15/1996, ce stabileste:
"operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei".
Acest plafon de 5.000 lei/furnizor prin echivalent in valuta nu este aplicabil platilor catre furnizori externi cand plata se efectueaza intr-o deviza.
Aceasta este o prevedere cu reglementare in disciplina financiara, insa trebuie analizata incidenta cadrului normativ cu privire la combaterea spalarii banilor.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In cazul in care suma depaseste 15.000 euro/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea nr. 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc:
"Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legaaura intre ele."
Conform prevederilor de la art. 8 lit. k) din Legea 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.
Astfel, daca suma platii cu numerar depaseste 15.000 euro/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite insa legata de aceiasi operatie, suma platilor depasind valoarea de 15.000 euro in legatura cu aceeasi operatie economica, se vor raporta la Oficiul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"