Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicarea firmelor cu fiscul se va face exclusiv prin SPV din martie 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 02 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: oug 11/2021, obligativitatea inrolarii in spv, inscriere in spv

Firmele, PFA-urile si alte entitati fara personalitate juridica vor comunica cu fiscul exclusiv prin SPV din martie 2022, conform OUG 11/2021.

Astfel, toate cererile, declaratiile, actele necesare in relatia cu fiscul vor fi transmise in mod electronic, prin SPV. Masura vine in contextul pandemiei, pentru evitarea contactului fizic intre persoane. De aceea se impune necesitatea comunicarii prin mijloace electronice cu contribuabilii.

Contribuabilii pentru care se adopta obligativitatea inrolarii in SPV sunt persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Obligativitatea inrolarii in SPV revine persoanelor fizice care desfasoara activitati economice sau exercita profesii libere doar cu privire la indeplinirea obligatiilor sau exercitarea drepturilor ca urmare a exercitarii profesiei, respectiv pe codul de inregistrare fiscala.

Inrolarea in SPV asigura o comunicare si un mod de lucru 24/24, 7 zile pe saptamana, cu administratia fiscala si reprezinta o eficientizare clara a modului in care cetateanul interactioneaza cu organul fiscal. 

Alte modificari aduse de OUG 11/2021 Codului de Procedura Fiscala:
 
  • Obligativitatea inrolarii autoritatilor publice, institutiilor publice sau de interes public din administratia publica centrala si locala in sistemul informatic propriu al Ministerului Finantelor si ANAF numit PatrimVen;
  • Permanentizarea procedurii rambursarii de TVA, solicitata prin deconturi cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, in sensul in care rambursarea se efectueaza cu control ulterior. Anterior, masura a fost aplicata ocazional si a dus la o scadere semnificativa a stocului de rambursari de TVA. De exemplu, la 1 noiembrie 2019, numarul solicitarilor de rambursari de TVA nesolutionate era de aproximativ 30.000, in timp ce la 31 iulie 2021 se mai aflau in diferite stadii de solutionare doar 4.700 de cereri;
  • Permanentizarea procedurii de esalonare la plata in forma simplificata pentru obligatiile bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni. Astfel, contribuabilii aflati temporar in dificultate financiara pot avea la dispozitie lichiditatile financiare necesare continuarii activitatii. Totodata, creste gradul de colectare a creantelor bugetare prin stimularea conformarii voluntare. In prezent, 58.476 de contribuabili beneficiaza de esalonare la plata in forma simplificata pentru obligatii in suma de 12,7 miliarde de lei. incasarile la bugetul de stat sunt in cuantum de 14,2 miliarde, rate esalonate si obligatiile de baza;
  • Crearea cadrului legal pentru corectarea erorilor in cazul in care un contribuabil de buna-credinta achita o obligatie bugetara la un alt organ fiscal decat cel competent. Modificarea va permite virarea sumelor respective catre organul fiscal competent, cu pastrarea datei platii initiale, astfel incat contribuabilul va beneficia de bonusurile acordate de autoritati, cum ar fi plata la jumatate din minimul legal al amenzii;
  • Extinderea amnistiei fiscale, introduse prin OUG 69/2020, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale cu modificari ulterioare pentru inspectiile fiscale si verificarile situatiilor fiscale personale efectuate in perioada 14 mai 2020 – 29 martie 2021, in scopul evitarii unor posibile discriminari intre contribuabili. De asemenea, aministia fiscala va fi aplicata si pentru diferentele de obligatii fiscale stabilite ca urmare a unor proceduri de verificare;
  • S-a creat posibilitatea corectarii declaratiilor fiscale, ori de cate ori sunt dispuse masuri printr-o hotarare judecatoreasca definitiva care implica si modificari de impuneri aferente unor creante fiscale si perioade pentru care s-a anulat rezerva verificarii ulterioare.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicarea firmelor cu fiscul se va face exclusiv prin SPV din martie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016