Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Esalonare la plata conform OG 11/2021. Poate fi solicitata facilitatea pentru datoriile curente?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: esalonare la plata, conditii de acordare facilitati, og 11/2021

Potrivit OG 11/2021 o societate comerciala care are aprobata esalonarea la plata a obligatiilor fiscale (mai are de plata 9 rate) poate beneficia incepand cu data de 01.10.2021 de esalonarea la plata a altor obligatii fiscale.

Care sunt aceste obligatii fiscale care pot fi reesalonate avand in vedere ca, pentru mentinerea valabilitatii esalonarii existente trebuiesc achitate obligatiile fiscale curente (aferente urmatoarelor 9 luni ) plus ratele scadente? 

Aceasta societate poate accesa aceasta esalonare numai dupa ce achita cele 9 rate scadente si obligatii curente? Sau poate solicita esalonarea pentru datoriile curente?
 
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:

Conform OUG 11/2021 in categoria obligatiilor fiscale pentru care nu se acorda esalonarea la plata, sunt incluse si cele care au facut obiectul unei esalonari acordate in temeiul OUG nr. 181/2020.
 
Cererile de esalonare simplificata la plata a datoriilor depuse pana la 1 octombrie vor fi solutionate in baza OUG nr. 181/2020.
 
Mai exact, esalonarea simplificata a datoriilor mai poate fi accesata, in baza OUG nr. 181/2020, doar pana pe 30 septembrie.
 
Ulterior, incepand cu 1 octombrie 2021 se poate accesa esalonarea potrivit OG nr. 11/2021. Prin urmare, de la acea data, cererile de esalonare simplificata la plata vor fi solutionate mai departe in baza prevederilor OG nr. 11/2021.
 
Pentru a beneficia de esalonarea simplificata la plata, debitorul trebuie sa indeplineasca, potrivit OG nr. 11/2021, cumulativ, urmatoarele conditii:
-sa depuna o cerere la organul fiscal, la care debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
-sa nu se afle in procedura falimentului;
-sa nu se afle in dizolvare;
-sa nu inregistreze obligatii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterior datei depunerii cererii si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
-sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost stinsa, conditia se considera indeplinita.
Mai mult, in ceea ce priveste regulile mecanismului de esalonare simplificata la plata, debitorul trebuie ca, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, sa aiba depuse toate declaratiile fiscale.
 
Dupa primirea cererii, Fiscul elibereaza din oficiu certificatul de atestare fiscala si solutioneaza cererea in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia, prin decizie de esalonare la plata ori decizie de respingere, dupa caz.
 
Pe perioada de valabilitate a esalonarii, decizia de esalonare la plata poate fi modificata, de cel mult doua ori, la cererea debitorului, prin includerea altor obligatii fiscale.
 
In egala masura, debitorul are posibilitatea de a renunta la esalonarea la plata pe perioada de valabilitate a acesteia, prin depunerea unei cereri de renuntare la esalonare, caz in care trebuie sa achite obligatiile fiscale ramase din esalonare pana la data la care intervine pierderea valabilitatii esalonarii la plata.
 
Pe de o parte, contribuabilii care opteaza pentru esalonarea simplificata a datoriilor trebuie sa achite o dobanda la stat, de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere. Pe de alta parte, contribuabilii scapa de necesitatea constituirii de garantii. Aceste doua aspecte fac ca esalonarea simplificata sa fie mai accesibila decat esalonarea clasica din Codul de procedura fiscala.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Esalonare la plata conform OG 11/2021. Poate fi solicitata facilitatea pentru datoriile curente?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016