Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va rog sa ajutati cu indicatii referitoare la procedura de renuntare la esalonarea la platita conform art. 196 -Renuntarea la esalonarea la platadinCodul Fiscal, respectiv daca exista un formular predefinit aferent cererii din art. 196, termenul de solutionare al cererii, termenul estimativ de plata pentru cazul prezentat mai jos:
decizia de esalonare este pe 12 luni, cu valabilitate pana la data de 15.06.2023, iar termenul de achitare este data de 14/15 ale fiecarei luni. Va multumesc anticipat pentru sprijinul dumneavoastra.
Articolul 196 Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala reglementeaza urmatoarele aspecte:
“Renuntarea la esalonarea la plata
(1) Debitorul poate renunta la esalonarea la plata pe perioada de valabilitate a acesteia, prin depunerea unei cereri de renuntare la esalonare.
(2) In cazul renuntarii la esalonare, debitorul trebuie sa achite obligatiile fiscale ramase din esalonare pana la data la care intervine pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Prevederile art. 194 alin. (3) si art. 208 alin. (3) sunt aplicabile in mod corespunzator.
(3) In cazul nerespectarii obligatiei prevazute la alin. (2), sunt aplicabile prevederile referitoare la pierderea valabilitatii esalonarii la plata.”
Referitor la solicitarea dumneavoastra, va informam ca nu exista un formular special prin care se solicita renuntarea la esalonare. Aceasta se solicita printr-o simpla cerere in care se mentioneaza motivul renuntarii la esalonare (de exemplu plata anticipata a obligatiilor fiscale ramase de achitat sau lipsa de fonduri banesti, etc
In cazul in care se renunta la esalonare in scopul achitarii anticipat a obligatiilor fiscale ramase de plata, finalizarea procedurii se realizeaza prin eliberarea Deciziei de finalizare a esalonarii, potrivit prevederilor art. 194 alin. (3)
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
“art.194, alin(3) In situatia in care sumele esalonate la plata au fost stinse in totalitate si au fost respectate conditiile prevazute la alin. (1), organul fiscal competent comunica debitorului decizia de finalizare a esalonarii la plata.”
Se poate solicita organului fiscal o simulare a obligatiilor fiscale integrale de plata, daca se doreste plata exacta, astfel incat toate obligatiile fiscale sa fie stinse din fisa sintetica fiscala. In acest caz, organul fiscal poate modifica graficul de plati astfel incat toata suma sa fie incadrata intr-o singura luna si sa fie achitata integral.
Dupa ce toate obligatiile fiscale sunt achitate integral, inclusiv obligatiile fiscale curente, iar in fisa sintetica fiscala nu mai sunt obligatii de plata,esalonarea este terminata si se emite decizie de finalizare a esalonarii.
Potrivit prevederilor art. 208 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, “In situatia in care esalonarea la plata se finalizeaza in conditiile art. 194 alin. (3), penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza prin decizie care se comunica debitorului odata cu decizia de finalizare a esalonarii la plata.”
In cazul in care se renunta la esalonare din lipsa de fonduri banesti, intervine pierderea esalonarii, iar organul fiscal va emite Decizie de pierdere a esalonarii.
In acest caz nu se va respecta graficul de plati, la termenul scadent, iar organul fiscal va calcula obligatii fiscale accesorii si se va emite decizie de respingere a esalonarii, motivul fiind nerespectarea graficului de plati.
Potrivit prevederilor art. 208 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, “Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage pierderea valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si/sau a majorarilor de intarziere. In acest caz, odata cu decizia de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata se comunica debitorului si decizia de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si/sau a majorarilor de intarziere.”
Referitor la termenul de solutionare al cererii, va informam ca termenul legal de solutionare al oricarei cereri este prevazut la art. 77*) alin 1) din Codul de procedura fiscala si este de 45 zile. Dar odata ce conditiile de renuntare la esalonare sunt indeplinite integral, organul fiscal va emite in cel mai scurt timp posibil actul final de finalizare.
“(1) Cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare.”.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce masuri prevede Reforma ANAF? Executarea silita va deveni proces investigativCodul fiscal 2011 (Partea IV.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleMinisterul Finantelor mentine in continuare esalonarea simplificata pentru sume de peste 500 de lei, respectiv 5.000 de leiOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneUltimele articole
ESALONARE LA PLATA obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)OUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataInformare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGArticole similare
MFP extinde sfera de acordare a esalonarii la plataAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"