Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2022
Procedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plata
Tags: esalonare la plata, renuntare la esalonarea la plata

Va rog sa ajutati cu indicatii referitoare la procedura de renuntare la esalonarea la platita conform art. 196 -Renuntarea la esalonarea la platadinCodul Fiscal, respectiv daca exista un formular predefinit aferent cererii din art. 196, termenul de solutionare al cererii, termenul estimativ de plata pentru cazul prezentat mai jos:

decizia de esalonare este pe 12 luni, cu valabilitate pana la data de 15.06.2023, iar termenul de achitare este data de 14/15 ale fiecarei luni. Va multumesc anticipat pentru sprijinul dumneavoastra.

 

 

Articolul 196 Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala reglementeaza urmatoarele aspecte:
“Renuntarea la esalonarea la plata
(1) Debitorul poate renunta la esalonarea la plata pe perioada de valabilitate a acesteia, prin depunerea unei cereri de renuntare la esalonare.
(2) In cazul renuntarii la esalonare, debitorul trebuie sa achite obligatiile fiscale ramase din esalonare pana la data la care intervine pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Prevederile art. 194 alin. (3) si art. 208 alin. (3) sunt aplicabile in mod corespunzator.
(3) In cazul nerespectarii obligatiei prevazute la alin. (2), sunt aplicabile prevederile referitoare la pierderea valabilitatii esalonarii la plata.”
 
Referitor la solicitarea dumneavoastra, va informam ca nu exista un formular special prin care se solicita renuntarea la esalonare. Aceasta se solicita printr-o simpla cerere in care se mentioneaza motivul renuntarii la esalonare (de exemplu plata anticipata a obligatiilor fiscale ramase de achitat sau lipsa de fonduri banesti, etc

In cazul in care se renunta la esalonare in scopul achitarii anticipat a obligatiilor fiscale ramase de plata, finalizarea procedurii se realizeaza prin eliberarea Deciziei de finalizare a esalonarii, potrivit prevederilor art. 194 alin. (3)


“art.194, alin(3) In situatia in care sumele esalonate la plata au fost stinse in totalitate si au fost respectate conditiile prevazute la alin. (1), organul fiscal competent comunica debitorului decizia de finalizare a esalonarii la plata.”
Se poate solicita organului fiscal o simulare a obligatiilor fiscale integrale de plata, daca se doreste plata exacta, astfel incat toate obligatiile fiscale sa fie stinse din fisa sintetica fiscala. In acest caz, organul fiscal poate modifica graficul de plati astfel incat toata suma sa fie incadrata intr-o singura luna si sa fie achitata integral.

Dupa ce toate obligatiile fiscale sunt achitate integral, inclusiv obligatiile fiscale curente, iar in fisa sintetica fiscala nu mai sunt obligatii de plata,esalonarea este terminata si se emite decizie de finalizare a esalonarii.

Potrivit prevederilor art. 208 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, “In situatia in care esalonarea la plata se finalizeaza in conditiile art. 194 alin. (3), penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza prin decizie care se comunica debitorului odata cu decizia de finalizare a esalonarii la plata.”
In cazul in care se renunta la esalonare din lipsa de fonduri banesti, intervine pierderea esalonarii, iar organul fiscal va emite Decizie de pierdere a esalonarii.
In acest caz nu se va respecta graficul de plati, la termenul scadent, iar organul fiscal va calcula obligatii fiscale accesorii si se va emite decizie de respingere a esalonarii, motivul fiind nerespectarea graficului de plati.

Potrivit prevederilor art. 208 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, “Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage pierderea valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si/sau a majorarilor de intarziere. In acest caz, odata cu decizia de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata se comunica debitorului si decizia de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si/sau a majorarilor de intarziere.”

Referitor la termenul de solutionare al cererii, va informam ca termenul legal de solutionare al oricarei cereri este prevazut la art. 77*) alin 1) din Codul de procedura fiscala si este de 45 zile. Dar odata ce conditiile de renuntare la esalonare sunt indeplinite integral, organul fiscal va emite in cel mai scurt timp posibil actul final de finalizare.
“(1) Cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare.”.

 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plata":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016