Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina
la 15 Sep. 2021 Exclusiv
ANAF reaminteste contribuabililor ca data de 30 septembrie 2021 este termenul limita pentru doua obligatii fiscale importante: depunerea declaratiei 394 si a cererii de esalonare la plata in forma simplificata.
Astfel, 30 septembrie 2021, este ultima zi in care se pot depune:
A. ”Declaratia informativa privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA - aferente perioadei de raportare precedente” (luna, trimestru etc.; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din Legea nr.227/2015) .
Institutia mentioneaza ca obligativitatea depunerii Formularul 394 o au urmatoarele categorii de contribuabili:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
Baza legala:
OPANAF 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrãrile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
B. Cererea de esalonare la plata in forma simplificata.

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Cartea neagra a controlului fiscal
Persoanele fizice si juridice pot accesa esalonarea la plata simplificata, pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.
Pentru a accesa esalonarea la plata simplificata nu este necesar sa se constituie garantii, ci trebuie doar indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa se depuna o cerere pana la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. La cerere, se poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
- sa nu se inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta, nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. in cazul in care, la data starii de urgenta se inregistreaza astfel de obligatii fiscale restante, acestea trebuie stinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- sa nu fie in procedura falimentului;
- sa nu fie in dizolvare;
- sa fie depuse toate declaratiile fiscale pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si 26 din Codul de procedura fiscala.
Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.
Modalitatile de depunere a cererii sunt urmatoarele:
- la registratura organului fiscal;
- prin posta cu confirmare de primire;
- prin intermediul serviciului „Spatiul Privat Virtual”
Modelul de cerere de esalonare la plata este prevazut in Anexa nr. 1 la Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central si poate fi descarcat accesand link-ul:
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/C_OPANAF_3896_2020.pdf .
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Joi, 30 septembrie 2021, este termenul limita pentru indeplinirea a doua obligatii fiscale importante":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Consilier TVA. Proceduri, controle, operatiuni - Obtine abonamentul GRATUIT!Joi, 31 martie 2022, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)Luni, 31 ianuarie 2022, este termenul limita pentru depunerea formularului 398 ”Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)”Pana pe 30 septembrie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 4 declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiataReminder ANAF! Pana la finalul lunii martie trebuie depusa Declaratia 394Ultimele articole
Vineri, 10 februarie 2023, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVASituatii financiare anuale: Care este termenul pentru depunere in 2023Reminder ANAF! 31 ianuarie 2023 este termenul limita pentru depunerea formularului 395Luni, 30 ianuarie 2023, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394SAF-T in 2023: TERMEN LIMITA DE DEPUNERE D 406 pentru contribuabilii mijlocii
Mai multe articole despre termen limita de depunere
Articole similare
Emitere facturi catre clienti din UE fara TVA. Ce trebuie sa contina documentul?Luni, 7 martie 2022, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleReminder ANAF: Pana pe 9 decembrie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleReminder ANAF! Luni, 11 aprilie 2022, este termenul limita pentru depunerea a patru declaratii fiscaleObligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurentaUltimele articole
Vineri, 10 februarie 2023, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVALuni, 30 ianuarie 2023, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Luni, 7 noiembrie 2022, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleObligatii fiscale privind veniturile din activitati independenteCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022
Mai multe articole despre obligatii fiscale si declarative

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"