Tags: intarziere plata dividende, termen plata dividende, dobanzi penalizatoare
In materialul de astazi specialistii nostri vor analiza cazul unei societati comerciale din Romania care are de plata dividende catre o alta societate comeriala din Romania. A facut o plata partiala, dar, din lipsa de disponibil, trebuie sa mai amane plata urmatoarei.
Care este perioada de plata a dividendelor repartizate in anul 2018 pentru anul 2017? Daca se intarzie plata, este necesar sa se calculeze penalizari?
Iata raspunsul specialistului
Potrivit art. 67 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 163/2018 dividendele se pot distribui optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Asa cum reiese din aceste prevederi, care au intrat in vigoare de la 15 iulie 2018, dividendele vor trebui achitate in termen de 60 de zile de la data aprobarii ituatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, dupa acest termen societatea datorand dobanzi penalizatoare. Pana la aceasta data, art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 prevedea un termen pentru plata dividendelor catre asociati de cel tarziu 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Insa, termenul de 6 luni/60 de zile stabilit pentru plata dividendelor nici nu impiedica plata dividendelor catre asociat dupa expirarea lui, nici nu obliga societatea la plata de dobanzi catre asociat, daca asociatul nu le solicita/nu doreste sa-si penalizeze propria societate pentru neplata dividendelor intr-un termen anume. Termenul de 6 luni/60 de zile din Legea societatilor nr. 31/1990 este uzitat, de regula, in cazul societatilor mari (pe actiuni), pentru protejarea asociatilor/actionarilor mici, care nu pot influenta managementul societatii in privinta efectuarii platilor, inclusiv a celor cu titlu de dividende catre asociati.
De asemenea, in cazul dividendelor, termenul de prescriptie este cel general, respectiv de 3 ani. Dupa implinirea acestui termen asociatul (creditorul) nu va mai putea pretinde plata dividendelor, insa chiar si in atare situatie societatea platitoare a dividendelor (debitorul) va putea efectua plata dividendelor catre asociat, plata fiind considerata valabila.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Redirectionare impozit profit
Intrebare:
In data de 15.04.2025 s-a incheiat un Contract de sponsorizare in suma de 1000 lei cu o fundatie inregistrata in Registrul Entitatilor la ANAF. Banii nu au fost virati acestei Fundatii, urmeaza sa depunem Declaratia 101 pentru anul 2024. Conform Codului fiscal, sponsorizarea se poate face. Suma de 1000 de lei se scade din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, societatea platind diferenta sau este suficient sa depun Formularul 177 in acelasi timp cu declaratia 101, ANAF virand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordarea de imprumuturi intre persoane juridice
Intrebare:
SC A si SC B, SC A este asociata in SC B, in acelasi timp SC A detine un teren pe care doreste sa construiasca o cladire. Poate SC B sa ajute SC A cu bani in baza unui contract de imprumut? Sau ce ma sfatuiti, cum sa procedam legal astfel incat SC A sa primeasca bani de la SC B? Dupa finalizarea cladirii, aceasta va fi inchiriata sau vanduta. SC A ii va inapoia banii investiti. Multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS dividende
Intrebare:
O societate a distribuit dividende peste plafonul de 24 salarii minime in decembrie 2024 si a calculat impozit pe veniturile din dividende in cota de 8%, impozit achitat pana la 25.01.2025. Asociatul unic nu a incasat dividendele nete in anul 2024, ci in aprilie 2025. Acesta trebuie sa depuna declaratia unica pentru anul 2024 avand in vedere ca nu a incasat dividende?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare pierdere fiscala in formularul 101
Intrebare:
Societatea a inregistrat urmatoarea situatie: - in anul 2022 a fost platitoare de impozit pe venit microintreprinderilor si a inregistrat un profit nerepartizat de 9013 aferenta anului 2022. In anul 2023 a devenit platitoare de impozit pe profit si a inregistrat o pierdere 9817 ron, rezultand la sfarsit de 2023 o pierdere neacoperita de 804 ron (9817-9013). In anul 2024 a ramas platitoare de impozit pe profit si a inregistrat o pierdere de 6793. In declaratia 101 aferenta anului 2024...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incasare despagubiri la compania de asigurari
Intrebare:
Societatea a incasat un venit din despagubire de la compania de asigurari in urma avarierii unei remorci in valoare de 130.000 lei, mentionez ca remorca este deja vanduta?
Va rugam sa ne precizati daca acest venit este considerat impozabil la calculul impozitului pe profit sau daca este venit neimpozabil. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<