Tags: intarziere plata dividende, termen plata dividende, dobanzi penalizatoare
In materialul de astazi specialistii nostri vor analiza cazul unei societati comerciale din Romania care are de plata dividende catre o alta societate comeriala din Romania. A facut o plata partiala, dar, din lipsa de disponibil, trebuie sa mai amane plata urmatoarei.
Care este perioada de plata a dividendelor repartizate in anul 2018 pentru anul 2017? Daca se intarzie plata, este necesar sa se calculeze penalizari?
Iata raspunsul specialistului
Potrivit art. 67 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 163/2018 dividendele se pot distribui optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Asa cum reiese din aceste prevederi, care au intrat in vigoare de la 15 iulie 2018, dividendele vor trebui achitate in termen de 60 de zile de la data aprobarii ituatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, dupa acest termen societatea datorand dobanzi penalizatoare. Pana la aceasta data, art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 prevedea un termen pentru plata dividendelor catre asociati de cel tarziu 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Insa, termenul de 6 luni/60 de zile stabilit pentru plata dividendelor nici nu impiedica plata dividendelor catre asociat dupa expirarea lui, nici nu obliga societatea la plata de dobanzi catre asociat, daca asociatul nu le solicita/nu doreste sa-si penalizeze propria societate pentru neplata dividendelor intr-un termen anume. Termenul de 6 luni/60 de zile din Legea societatilor nr. 31/1990 este uzitat, de regula, in cazul societatilor mari (pe actiuni), pentru protejarea asociatilor/actionarilor mici, care nu pot influenta managementul societatii in privinta efectuarii platilor, inclusiv a celor cu titlu de dividende catre asociati.
De asemenea, in cazul dividendelor, termenul de prescriptie este cel general, respectiv de 3 ani. Dupa implinirea acestui termen asociatul (creditorul) nu va mai putea pretinde plata dividendelor, insa chiar si in atare situatie societatea platitoare a dividendelor (debitorul) va putea efectua plata dividendelor catre asociat, plata fiind considerata valabila.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchidere cont 4582
Intrebare:
In urma preluarii contabilitatii a 2 societati, una platitoare de TVA si impozit pe profit si una platitoare de TVA si impozit pe microintreprindere, am preluat si contul 4582. La societatea platitoare de impozit pe profit am 4582 sold creditor 298077.00 ron, iar la societatea platitoare de impozit pe microintreprindere am 4582 sold debitor 307520 ron. Intre momentul preluarii si data efectuarii inregistrarilor care au fost pe acest cont, administratorii s-au schimbat, astfel ca nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare Declaratia Unica
Intrebare:
PFA infiintat la data de 13.05.2024, cod CAEN 6201, a realizat venituri incepand cu luna iunie 2024, nu s-a depus declaratie unica cu venitul estimat, depun declaratia unica in 2025, la capitolul regularizare trec ceva? Sau trebuie sa fac o declaratie unica in aprilie 2025 cu venit estimat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Evidenta activelor biologice pentru activitatea de pescuit sportiv
Intrebare:
SRL, platitoare de TVA si impozit pe profit - detine o balta in concesiune si desfasoara activitate de pescuit sportiv.
Cum ar trebui organizata contabilitatea (monografie contabila) pentru aceasta activitate, considerand ca aceasta SRL - concesionar primeste facturi de inchiriere balta de la Apele Romane, face achizitii de peste puiet, emite bonuri fiscale de pescuit sportiv de valoare fixa pentru o zi de pescuit, iar clientul-pescar (dupa o zi de pescuit) poate lua...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit pe profit, caen 5911 productie cinematografica. O parte din filmari se face pe teritoriul Spaniei. A incheiat un contract de cesiune drepturi de imagine si interpretare cu un actor spaniol. Plata a fost facuta catre un beneficiar care este o firma din California (cu aceasta firma nu exista contract). Certificat de rezidenta fiscala exista doar de la actorul spaniol. Cum se poate trata aceasta situatie pentru a fi in regula cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<