Tags: intarziere plata dividende, termen plata dividende, dobanzi penalizatoare
In materialul de astazi specialistii nostri vor analiza cazul unei societati comerciale din Romania care are de plata dividende catre o alta societate comeriala din Romania. A facut o plata partiala, dar, din lipsa de disponibil, trebuie sa mai amane plata urmatoarei.
Care este perioada de plata a dividendelor repartizate in anul 2018 pentru anul 2017? Daca se intarzie plata, este necesar sa se calculeze penalizari?
Iata raspunsul specialistului
Potrivit art. 67 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 163/2018 dividendele se pot distribui optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Asa cum reiese din aceste prevederi, care au intrat in vigoare de la 15 iulie 2018, dividendele vor trebui achitate in termen de 60 de zile de la data aprobarii ituatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, dupa acest termen societatea datorand dobanzi penalizatoare. Pana la aceasta data, art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 prevedea un termen pentru plata dividendelor catre asociati de cel tarziu 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Insa, termenul de 6 luni/60 de zile stabilit pentru plata dividendelor nici nu impiedica plata dividendelor catre asociat dupa expirarea lui, nici nu obliga societatea la plata de dobanzi catre asociat, daca asociatul nu le solicita/nu doreste sa-si penalizeze propria societate pentru neplata dividendelor intr-un termen anume. Termenul de 6 luni/60 de zile din Legea societatilor nr. 31/1990 este uzitat, de regula, in cazul societatilor mari (pe actiuni), pentru protejarea asociatilor/actionarilor mici, care nu pot influenta managementul societatii in privinta efectuarii platilor, inclusiv a celor cu titlu de dividende catre asociati.
De asemenea, in cazul dividendelor, termenul de prescriptie este cel general, respectiv de 3 ani. Dupa implinirea acestui termen asociatul (creditorul) nu va mai putea pretinde plata dividendelor, insa chiar si in atare situatie societatea platitoare a dividendelor (debitorul) va putea efectua plata dividendelor catre asociat, plata fiind considerata valabila.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia D397
Intrebare:
Pentru societatile de ride-sharing, de cand este obligatorie completarea si depunerea D397? Stiu ca termenul era 30.06 pentru luna mai. Dar, daca avem cazul unei societati infiintate in 01.2025 cu o masina achizitionata din UE, care inca nu este inmatriculata, iar administratorul, ce este si asociat unic, nu va aveam CIM, va fi conducatorul auto, dar inca nu s-a inscris in nici o platforma de ride-sharing. Asadar intrebarea este: momentul declararii este calculat de la inscrierea in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata eronata facturi. TVA deductibil
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ajutati din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal - ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere, declarare si plata impozit dividende
Intrebare:
Societatea x repartizeaza dividende printr-o hotarare AGA, la data de 01.03.2025 in suma de 500.000 lei. In contabilitate la acea data a fost inregistrat si retinut impozitul, care s-a achitat pentru toata suma repartizata pana in 25.04.2025, societatea platind dividendele lunar care 100.000, 200.000 etc.
Intrebarea nr.1: Daca reparizarea conform AGA a fost la 01.03.2025 si plata primei transe s-a facut la 01.04.2025, se putea retine impozitul la 01.04 si plati la stat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare achizitii. Regim special agricultori
Intrebare:
Legat de acest regim special tva pentru agricultori, va rog sa-mi spuneti cum se aplica practic daca un agricultor inscris in Registrul Agricultorilor emite un borderou de achizitie sau factura catre o firma platitoare de tva. Ce ar trebui sa faca firma, inteleg ca e deductibila acea compensatie, dar nu stiu cum se procedaza. Multumesc!
REGIMUL SPECIAL TVA PENTRU AGRICULTORI
CINE IL POATE APLICA?
Se poate aplica de catre agricultorul care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<