Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ca urmare a ultimelor modificari, incepand cu anul 2010, declararea si plata trimestriala anticipata in contul impozitului pe profit anual se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ...
Ca urmare a ultimelor modificari, incepand cu anul 2010, declararea si plata trimestriala anticipata in contul impozitului pe profit anual se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
Pentru anul fiscal 2010, indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 3,5%. Indicele de inflatie a fost aprobat prin Ordinul nr. 200/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 101/2010.
Impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit declarat conform formularului 101 privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.
Platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care au devenit incepand cu 01 ianuarie 2010 platitori de impozit pe profit, au si ei obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, la nivelul unei patrimi din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru anul 2009, actualizat cu indicele de inflatie.
Indiferent daca firma a fost pe profit sau pe pierdere si a platit impozitul minim anul trecut, acum trebuie sa vireze la stat cu 3,5% mai multi bani, asta pe langa faptul ca trebuie sa-si acopere si pierderile din 2009.
Prin modificarea metodologiei de stabilire a obligatiei de plata in contul impozitului pe profit datorat in anul 2010, societatile sunt puse in situatia sa efectueze in cursul anului 2010 plati anticipate in contul impozitului pe profit, intr-un cuantum mai mare sau mai mic decat impozitul pe profit rezultat strict din rezultatul financiar inregistrat in cursul anului 2010.
Regularizarile in minus sau in plus fata de sumele achitate se vor face odata cu inchiderea exercitiului financiar 2010.
Povara fiscala cea mai mare va fi dusa de societatile care anul trecut au fost pe pierdere si au fost nevoite sa achite, potrivit legislatiei, impozitul minim.
Anul acesta, aceste societati vor fi nevoite sa plateasca si impozitul minim de anul trecut, dar si majorarea de 3,5% aferenta indicelui de inflatie si sa isi acopere si pierderile din 2009.
In schimb, statul nu plateste dobanda la platile anticipate!
Pentru neplata anticipata a impozitului pe profit societatile vor datora dobanzi penalizatoare pentru fiecare transa de impozit asa-zis datorata, chiar daca la sfarsitul anului va inregistra pierdere fiscala. Aceste dobanzi nu au nicio legatura cu activitatea economica sau cu un indice de inflatie.
Un lucru bun poate fi considerat faptul ca societatile sunt scutite de efectuarea calculului profitului impozabil si al impozitului pe profit trimestrial.
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Mai ales in cazul societatilor mari, care au un rulaj mare de documente si pentru care un astfel de calcul trimestrial reprezenta o operatiune destul de complicata si consumatoare de timp.
De asemenea, o societate va sti de la inceputul anului care sunt sumele pe care le are de platit la stat si isi va face mai usor o planificare a cash-flow-ului pe termen scurt.
Elena Ionescu
Autor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Editor infoTVA.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Acordarea bonificatiei pe impozitul pe profit compensat cu TVA, pentru trimestrul I 2020. Studiu de cazCompletarea Declaratiei D101Baza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?Bonificatie impozit pe venitul microintreprinderilor. Declaratie rectificativa. Studiu de cazImpozitul pe profit in 2013 | Depunere Declaratia 101Articole similare
Sponsorizare si deductibilitate cheltuiala la calculul impozitului pe profit. Cum procedam?MFP a publicat hotararea pentru aplicarea normelor Legii nr. 571 din 2003Impozitul pe profit: De ce exista diferenta intre rezerva legala stabilita de legea societatilor comerciale si rezerva legala definita in Codul fiscal?Factura eronata. Cum procedam?Conditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023Ultimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaPierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitCriterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliateMicrointreprinderi care depasesc plafonul de 500.000 euro. De cand devin platitoare de impozit pe profitSocietate nou infiintata. Erori la depunerea D700 pentru trecerea de la micro la profitArticole similare
Vladescu anunta sfarsitul cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileDescarca noile programe pentru formularele 100 si 101IMPOZITUL MINIM a trimis 56.000 de oameni in somajAplicarea legislatiei privind microintreprinderile incepand cu anul 2010Completarea declaratiei 101Ultimele articole
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernRegulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"