Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Baza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 02 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, taxe, plata anticipata, impozit pe profit, declaratia 101

Analizam mai jos situatia unui SRL care are urmatoarea situatie in anul 2012: - In Declaratia 101, la randul 42.= 42.1 are un impozit pe profit de 80.000 lei; credit fiscal (rd.43.1) 2.000 lei, sponsorizare (rd.45), 10.000 lei. Impozit profit anual (rd. 46), 68.000 lei. Pentru anul 2013 se declara cu plati anticipate ale impozitului pe profit (imp. pe profit din anul 2012 inmultit cu indicele preturilor de consum 104,3%). Vom stabili daca impozitul luat ca baza de calcul la plata anticipata aferenta anului 2013 va fi in total de 80.000 lei sau 68.000 lei.


Solutia consultantului:

Conform art. 34 alin. (2) din Codul fiscal, contribuabilii au posibilitatea sa opteze pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.

Baza de calcul a impozitului este prevazuta de alin. (8) al aceluiasi articol, reprezentand o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, conform declaratiei privind impozitul pe profit, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.

Potrivit art. 1 din OMFP 224/2013, indicele utilizat pentru calculul platilor anticipate pentru anul 2013 este 104,3%, dupa cum ati mentionat si dumneavoastra.

Daca au existat, pentru anul anterior, scutiri de la plata impozitului pe profit, iar in anul curent societatea nu mai beneficiaza de facilitatile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luindu-se in calcul si impozitul pe profit scutit, conform art. 34 alin. (10) din Codul fiscal.
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


In sensul aplicarii alin. 10 din Codul fiscal, venim cu precizarea faptului ca sumele aferente creditului fiscal si cele aferente sponsorizarii nu pot fi considerate scutiri de la plata impozitului pe profit pentru anul precedent, respectiv facilitati de care societatea nu ar mai avea dreptul sa beneficieze.

Din continutul intrebarii dvs. rezulta faptul ca impozitul pe profit luat ca baza de calcul pentru plata anticipata aferenta anului 2013 este in valoare de 68.000 lei.

Presupunand ca nu exista si alte facilitati fiscale/reduceri de impozit, valoarea bazei de calcul pentru plata anticipata a impozitului pe profit se regaseste la randul 46 din declaratia 101.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Baza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016