keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Retinere impozit pe nerezidenti de catre client. Creditul fiscal. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, evitare a dublei impuneri, impozit pe profit, certificat rezidenta fiscala

O societate factureaza lunar servicii catre un client din Republica Moldova. Desi acestia au primit un certificat de rezidenta fiscala pentru anul 2012, nu au platit factura din martie integral, ci au retinut impozit 12%. Stabilim care sunt notele contabile pentru a inchide soldul de la client so pentru a nu impozita de doua ori acele venituri, precum si ce alte obligatii mai are societatea din Romania.

Raspuns:

Din punctul de vedere al impozitului pe venitul nerezidentilor, societatea beneficiara a serviciilor are dreptul sa retina impozitul pe venitul nerezidentilor din factura dvs, conform legislatiei din statul de rezidenta.

Pe baza  certificatului de rezidenta fiscala, vi se da dreptul sa solicitati impozitarea in cel mai favorabil mod intre cel din legislatia interna a statului unde este rezident clientul dvs si cel din conventia de evitare a dublei impuneri, adica 12% in cazul dvs sis a beneficiate in Romania la calculul impozitului pe profit de credit fiscal.
 
Pentru a putea beneficia de credit fiscal in Romania, societatea din Romania trebuie sa detina un document de la autoritatea fiscala din Republica Moldova care sa certifice efectuarea platilor pentru sumele retinute la sursa de catre societatea din Republica Moldova.
In Romania acest document se numeste "Certificat privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straine".

Reglementarile privind Creditul fiscal sunt prevazute la art. 31 din Codul fiscal:

ART. 31

"Credit fiscal
(1) Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa si veniturile sunt impozitate atat in Romania cat si in statul strain, atunci impozitul platit catre statul strain, fie direct, fie indirect prin retinerea si virarea de o alta persoana, se deduce din impozitul pe profit ce se determina potrivit prevederilor prezentului titlu.

(2) Deducerea pentru impozitele platite catre un stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit prevazute la art. 17 alin. (1) la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in prezentul titlu sau la venitul obtinut din statul strain.

(3) Impozitul platit unui stat strain este dedus, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain si daca persoana juridica romana prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, din care sa rezulte faptul ca impozitul a fost platit statului strain."
 
Pct 92 din Normele metodologice de aplicare pentru art. 31 din Codul fiscal   prevad:
 
"Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania, potrivit dispozitiilor acestui articol, este cel care atesta plata, confirmat de autoritatea fiscala straina. in cazul in care documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania este prezentat dupa depunerea la autoritatile fiscale a declaratiei privind impozitul pe profit, creditul fiscal se acorda pentru anul la care se refera, prin depunerea, in acest sens, a unei declaratii rectificative."

La pct. 93^1- 93^3 din Normele metodologice, pentru acelasi articol se fac urmatoarele precizari:
"93^1. Impozitul platit unui stat strain este dedus, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain si daca persoana juridica romana prezinta documentul ce atesta plata impozitului confirmat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
93^2. Cand o persoana juridica rezidenta in Romania obtine venituri/profituri care in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul strain sunt supuse impozitarii in statul strain, pentru evitarea dublei impuneri se va aplica metoda prevazuta in conventie, respectiv metoda creditului sau metoda scutirii, dupa caz.
 
 93^3. Cand o persoana juridica rezidenta in Romania realizeaza profituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent care, potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, pot fi impuse in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri «metoda scutirii», profiturile vor fi scutite de impozit pe profit in Romania. Aceste profituri sunt scutite de impozit pe profit daca se prezinta documentul justificativ eliberat de autoritatea competenta a statului strain, care atesta impozitul platit in strainatate. In scopul aplicarii «metodei scutirii», pentru determinarea profitului impozabil la nivelul persoanei juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate prin intermediul sediului permanent reprezinta venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile".
 
Inregistrari contabile:
 
4111" Clienti  %
704 "Venituri din prestari de servicii"
706" Venituri din redevente si chirii"
446 " Alte impozite taxe si varsaminte asimilate" - analitic  impozit pe redevente
 
 
635 "Alte impozite si taxe…." = 446 "" Alte impozite taxe si varsaminte asimilate"                  
analitic impozit
pe redevente
achitat in Rep. Moldova
 
446 " Alte impozite taxe si varsaminte asimilate" = 5124 " Conturi la banci in valuta"

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016